ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο φως» για την αποσυμφόρηση της ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειου

πράσινο-φως-για-την-αποσυμφόρηση-τη-806538

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Βόλου. Για τη διαμόρφωση του χώρου, που θα φιλοξενήσει τη Μονάδα εντασσόμενη στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έχουν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, για τις κτιριολογικές παρεμβάσεις και την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας θα λειτουργήσει ως το μεταβατικό στάδιο μεταξύ κλινικών και ΜΕΘ στην οποία λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα οκτώ κρεβάτια. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπεται να διαθέτει τέσσερα κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα ενώ θα εξυπηρετείται από ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ.

Σε τι διαφέρει η ΜΕΘ από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Ένα σημαντικό ζήτημα μετά από ένα τροχαίο ατύχημα ή ένα περιστατικό ασθενείας είναι η νοσηλεία του ασθενούς σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Πλήθος είναι οι περιπτώσεις ασθενών η παραμονή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κρίνεται επιβεβλημένη αλλά και άλλες περιπτώσεις ασθενών που ανάλογα την πορεία της υγείας τους κρίνεται απαραίτητη η παραμονή τους σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η διαφορά των δυο έγκειται στην κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του ασθενούς.

Στην ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν φροντίδας γιατί η ζωή τους βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ενώ στην ΜΑΦ νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό κίνδυνο για την ζωή τους εντούτοις όμως χρήζουν ακόμα αυξημένης φροντίδας και περιποίησης. Στην ΜΕΘ η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι συνήθως 2 προς 1 ή 1 προς 4 ανάλογα το είδος και την βαρύτητα των νοσημάτων που αντιμετωπίζονται ενώ στην ΜΑΦ η ίδια αναλογία είναι συνήθως 3 προς 1. Η ΜΑΦ αποτελεί τρόπον τινά μια φυσική συνέχεια της ΜΕΘ.

Και για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Πολλοί ασθενείς με οξέα ή και χρόνια νοσήματα, χρήζουν συχνά εντατικής περίθαλψης και παρακολούθησης ή και μηχανικού αερισμού. Οι καταστάσεις

αυτές όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, γιατροί του Νοσοκομείου, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται στις κλινικές για αυτό και σχεδόν κατά κανόνα καταλήγουν στη ΜΕΘ. Όμως από διάφορες μελέτες προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός έως 40% ασθενών για παράδειγμα, με ΧΑΠ οι οποίοι εισάγονται στη ΜΕΘ δε χρειάζονται τελικά μηχανικό αερισμό ή εντατική φροντίδα3-5, ενώ μόνο έως το 40% των ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια απαιτείται διασωλήνωση και επεμβατικό μηχανικός αερισμό. Στην περίπτωση που λειτουργήσει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ασθενείς που είναι χρόνια πάσχοντες θα νοσηλεύονται στη Μονάδα και έτσι θα «απελευθερώνονται» κλίνες στη ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου