ΤΟΠΙΚΑ

«Στον αέρα» το Ενδοκρινολογικό ιατρείο του Αχιλλοπούλειου

στον-αέρα-το-ενδοκρινολογικό-ιατρε-809585

Ανω- κάτω η λειτουργία του Ενδοκρινολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Βόλου. Παραιτήθηκε ο μόνιμος γιατρός – ενδοκρινολόγος που είχε αναλάβει υπηρεσία στο Αχιλλοπούλειο τον Ιούλιο του 2016. Για εξετάσεις και θεραπείες οι ασθενείς με διαβήτη παραπέμπονται πλέον στους ειδικούς παθολόγους.

Το Ενδοκρινολογικό ιατρείο, μετά από αρκετά χρόνια απραξίας λόγω έλλειψης γιατρών, επαναλειτούργησε στις αρχές του Ιουλίου του 2016, εξυπηρετώντας πολλά περιστατικά διαβητικών της Μαγνησίας, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς για να εξυπηρετηθούν. Ωστόσο, μετά από δύο περίπου χρόνια, όποιος προγραμματισμός υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα. Ο ενδοκρινολόγος παραιτήθηκε και οι ασθενείς του πλέον εξετάζονται από τους γιατρούς των δύο παθολογικών κλινικών του Νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν ειδικευτεί στον διαβήτη.

Η λειτουργία του Ενδοκρινολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Βόλου αποτελεί μία «παλιά πληγή». Παρέμενε ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια μετά την αποχώρηση της ενδοκρινολόγου Γεωργίας Κάσση, η οποία μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Θύμιου Κωνσταντά, ήταν η τελευταία που εργάστηκε στο ΕΣΥ για αρκετά χρόνια στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Από το 2010 που αποχώρησε η κ. Κάσση, 7.500 περίπου διαβητικοί στη Μαγνησία όλων των ηλικιών, υποχρεώνονταν είτε να στραφούν σε ιδιώτες ενδοκρινολόγους πληρώνοντας από την τσέπη τους (αν ήταν εκτός ΕΟΠΥΥ), είτε να μεταβούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας μετά από ραντεβού, αφού και στο ΠΕΔΥ του Βόλου η συγκεκριμένη ειδικότητα παρέμενε ανενεργή τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, η Ενωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Μαγνησίας, που «μετρά» 200 και πλέον μέλη, διατυπώνει επίμονα το αίτημα για στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου με γιατρό – διαβητολόγο που να είναι εξειδικευμένος στον διαβήτη τύπου 1. «Ο διαβήτης τύπου 1 θέλει εξειδίκευση, θέλει διαρκή ενημέρωση» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Αρίστη Αριστείδου, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας.

Η ίδια χαρακτήρισε δυσμενή εξέλιξη την παραίτηση του μόνιμου ενδοκρινολόγου, παρατηρώντας παράλληλα πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία γενικότερη δυστοκία στο να αποδεχτούν οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας να απασχοληθούν στο ΕΣΥ.

«Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί πως οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν αποδέχονται εύκολα να απασχοληθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό όμως έχει αντίκτυπο στους χιλιάδες διαβητικούς, που προκειμένου να λάβουν σωστή θεραπεία και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υγεία τους, υποχρεώνονται να απευθύνονται στους ιδιώτες γιατρούς, ή να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά για να επισκεφτούν διαβητολόγο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο», πρόσθεσε η ίδια, παρατηρώντας παράλληλα ότι θα πρέπει η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου γιατρού στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Τέλος, όπως σημείωσε η κ. Αρίστη Αριστείδου, εκτός από την πρόσληψη μόνιμου ενδοκρινολόγου, το ζητούμενο είναι η στελέχωση μιας ολοκληρωμένης δομής από την πολιτεία, που θα λειτουργεί μέσα στο Νοσοκομείο, ώστε να μπορεί 24ωρες το 24ωρο να βοηθά τους ασθενείς που έχουν ανάγκη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου