Διαβούλευση αλά καρτ…

διαβούλευση-αλά-καρτ-469120

Διαβούλευση και διάλογος για μετά τις γιορτές για τα κλειστά επαγγέλματα. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε η Κυβέρνηση και ανακοινώθηκε με πομπώδη μάλιστα τρόπο.

Ο όρος διαβούλευση βέβαια όταν ακούγεται παραπέμπει σε ειλημμένες αποφάσεις, εάν και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα κλειστά επαγγέλματα οι περισσότεροι από τώρα στοιχηματίζουν ότι ήδη η Κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας ότι έρχονται νέες και ενδεχομένως σκληρότερες αντιδράσεις, έκανε ήδη ένα πρώτο βήμα πίσω.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο είναι στραμμένα πάνω της, αφού πολλοί είναι αυτοί που ήδη προεξοφλούν ότι η Κυβέρνηση υπαναχωρεί. Το γιατί είναι εξηγήσιμο, εάν σκεφτεί κανείς πόσες φορές η Βουλή έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν με καθαρά συντεχνιακά κριτήρια, εξυπηρετώντας έτσι τα αιτήματα κλάδων όπως δικηγόροι, μηχανικοί, που δόξα τω Θεώ έχει πολλούς η Βουλή.

Οι προειδοποιήσεις πέφτουν ωστόσο βροχή για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει μία τέτοια στροφή της Κυβέρνησης, αφού θα έρθει να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά ότι τελικά τον «πόλεμο» τον κάνει με τα συνδικάτα και τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και εκεί που παίζονται μεγάλα συμφέροντα υποχωρεί.

Διότι γεννάται εύλογα το ερώτημα. Η διαβούλευση τελικά ανακαλύπτεται ως όρος ή υιοθετείται ως πρακτική μόνο για ορισμένους κλάδους; Στην περίπτωση των περικοπών στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στον Ιδιωτικό τομέα, στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, στο φορολογικό και τα άλλα δεινά του μνημονίου, κανείς μας δεν ρωτήθηκε. Αντιθέτως αγνοήθηκαν τα θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα και όλα ετέθησαν εκ των υστέρων και ως μονόδρομος που θέλουμε δεν θέλουμε θα τον υποστούμε.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και οι περισσότεροι την έχουν στήσει στη γωνία. Περιμένουν μετά τις γιορτές τις επόμενες κινήσεις για να δράσουν. Καλώς ή κακώς η Κυβέρνηση εγκαινίασε αυτό το παιχνίδι. Πρώτη αποφάσισε να προβοκάρει τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες με τις οποίες ήθελε να ανοίξει μέτωπο. «Κατάφερε» μέσα σε επτά περίπου μήνες να δημιουργήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με πολλούς. Ο μεγαλύτερος με μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Άνοιξε τον Μάιο και ακόμη γράφεται. Η λίστα μεγάλη και αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Δεν είναι μόνο οι περικοπές στους μισθούς, αλλά και όλες οι υπόλοιπες επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα.

Εάν επιχειρήσει να «χαριστεί» σε κάποιους λοιπόν τώρα που στο κάτω- κάτω δεν είναι στη μοίρα του μισθωτού, του συνταξιούχου και του εργάτη…. θα δυσχεραίνει τη θέση της σημαντικά. Ίσως και ανεπιστρεπτί. Διότι εκτός από άδικη θα εδραιωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών και ως αποφασισμένη να συνεχίζει να υπερασπίζεται τους έχοντες και κατέχοντες, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου