ΤΟΠΙΚΑ

«Ψαλίδι» έως 400 ευρώ στις νέες συντάξεις

ψαλίδι-έως-400-ευρώ-στις-νέες-συντάξει-815469

Μεγάλη σφαγή για τους νέους συνταξιούχους. «Ψαλίδι» μέχρι και 400 ευρώ για εργαζόμενους που κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας καταγράψει στο κοντέρ από 35 μέχρι 40 χρόνια ασφάλισης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ασφαλιστικός βίος του εργαζόμενου, τόσο μεγαλύτερες οι μειώσεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 11.604 ημερομίσθια, δηλαδή με σχεδόν 40 έτη ασφάλισης, ο οποίος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάμβανε σύνταξη 1.843,95 ευρώ μικτά, με τον νέο τρόπο υπολογισμού η σύνταξή του εκδίδεται μειωμένη κατά 438,38 ευρώ, στα 1.405,57 ευρώ μικτά. Για ασφαλισμένο με 11.875 ημερομίσθια προκύπτει διαφορά 378 ευρώ, δηλαδή από τα 1.949,16 ευρώ με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, η σύνταξή του τώρα υποχωρεί στα 1.571,16 ευρώ, όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη του ΕΦΚΑ Βόλου, απ’ όπου εκδίδονται οι συντάξεις πλέον τοπικά.

Οι 14 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στον Βόλο, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων λόγω του όγκου των αιτήσεων, αφού πλέον εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, παραμένουν στην εργασία τους μέχρι και τις 6 το απόγευμα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αρχικά της έκδοσης προσωρινών συντάξεων και σε δεύτερη φάση να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους υπηρεσιακούς παράγοντες εξελίσσεται εξάλλου η ερμηνεία των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί για την ερμηνεία του επίμαχου νόμου Κατρούγκαλου, και στις οποίες συνήθως «κρύβονται» οι δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016.

Αν και οι ρυθμοί έκδοσης αποφάσεων στο υποκατάστημα του Βόλου έχουν εντατικοποιηθεί, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς διεκπεραίωση παραμένουν αρκετές σε αριθμό συντάξεις, οι οποίες προέρχονται κυρίως από διαδοχική ασφάλιση. Για τις συγκεκριμένες συντάξεις η διαδικασία παραμένει χρονοβόρα και παρατηρούνται ασάφειες στις σχετικές εγκυκλίους, οι οποίες εξειδικεύουν ανά περίπτωση τους όρους και τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

«Θηλιά» και ο επανυπολογισμός

Τα ίδια και χειρότερα όσον αφορά τις μειώσεις θα υποστούν και οι παλιοί συνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων από 1-1-2019 λόγω του επανυπολογισμού, καθώς το «ψαλίδι» μπορεί να ανέλθει από 20% έως 40%, σε ορισμένες περιπτώσεις παλιών συντάξεων, για τις οποίες εκκρεμεί να καθοριστούν οι λεγόμενες προσωπικές διαφορές μεταξύ νέας και παλιάς σύνταξης.

Έτσι συνταξιούχος του πρώην ΟΑΕΕ που παίρνει σήμερα 1.338 ευρώ, με τον επανυπολογισμό από 1-1-2019 θα λαμβάνει 1.098 ευρώ, δηλαδή 241 ευρώ μείωση τον μήνα.

Μείωση θα δούνε και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ μέχρι και 18%, καθώς καταργείται η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συνεχιζόταν να καταβάλλεται σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, για να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στη σύνταξή τους και τη νέα χαμηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως εκτιμούν οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειοψηφία των «προσωπικών διαφορών» θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης θα διατηρηθεί ένα ποσό.

Αν για παράδειγμα η καταβαλλόμενη σύνταξη είναι 800 ευρώ σήμερα, με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 660 ευρώ. Η «προσωπική διαφορά» ανέρχεται στα 140 ευρώ, η οποία όμως θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.

Εξάλλου αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ καθώς διασώζονται… 20 ευρώ από τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου