Η εκχώρηση ενός ονόματος

η-εκχώρηση-ενός-ονόματος-817591

Μπορεί η Κυβέρνηση να ποντάρει, στα πολιτικά «ανταλλάγματα» που τάζουν οι Ευρωπαίοι , όμως ένας συμβιβασμός και η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά την ίδια στιγμή ανακατεύει σχεδόν όλη την αντιπολίτευση.

Όσοι έλληνες διαφωνούν με τη «συμφωνία» για το Σκοπιανό και την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία», μία ανακούφιση πρέπει να την πήραν χθες ακούγοντας τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ να λέει το προφανές: Ότι είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, δεν μάσησε τα λόγια του. Και έδειξε στον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το θέμα της ονομασίας. Έτσι οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι στην γειτονική χώρα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να είναι σκληρή και να επιχειρεί να επαναφέρει στην τάξη τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Αναφερόμαστε στο τι συμβαίνει στα Σκόπια, διότι εσωτερικά αυτό που εισπράττουμε, πρωτίστως ως πολίτες, είναι ένας πρωτοφανής εμπαιγμός, κυρίως από τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα και ειδικότερα του κυβερνητικού εταίρου. Ο κ. Καμμένος χθες χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία, την ίδια στιγμή όμως υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα την ψηφίσουν. Αναρωτιέται λοιπόν ο πολίτης, αν πράγματι είναι καλή η συμφωνία γιατί δεν την ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ; Ποιόν δουλεύει ο κ. Καμμένος και το κόμμα του; Έχουμε την αίσθηση ότι ούτε καν τα μέλη του κόμματός του, δεν πρόκειται να πείσει ο ΥΕΘΑ, ή όσους τουλάχιστον έχουν τις ευαισθησίες στα εθνικά θέματα και τώρα βλέπουν μία ακόμη κωλοτούμπα του προέδρου τους.

Για αυτό και όποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει θέμα συνοχής στη συγκυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό, εκτιμούμε ότι θα διαψευστεί. Η εξουσία αποτελεί συγκολλητική ουσία και έτσι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πορευτούν μαζί μέχρι τέλους.

Το θέμα ωστόσο, το έχουμε ξαναγράψει, αφορά και την αντιπολίτευση που θα κριθεί για τη θέση που θα πάρει.

Η ελληνική κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιθυμεί το θέμα να το κλείσει. Η αντιπολίτευση οφείλει πέρα από την κριτική για τους χειρισμούς, να πάρει σαφή θέση αναφορικά με το ονοματολογικό. Αν συμφωνεί δηλαδή ή διαφωνεί, με μία σύνθεση ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ο Ιβανόφ στα Σκόπια, διαμήνυσε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό ότι «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του λαού της FYROM».

Έχουμε την αίσθηση, ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει όλοι να μετρήσουν όλες τις παραμέτρους και πάνω από όλα να λάβουν υπόψη τους τα αισθήματα του ελληνικού λαού, πριν κλείσει το θέμα.

Μπορεί η Κυβέρνηση να ποντάρει, στα πολιτικά «ανταλλάγματα» που τάζουν οι Ευρωπαίοι , όμως ένας συμβιβασμός και η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ταρακουνά την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανακατεύει σχεδόν όλη την αντιπολίτευση και διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου