ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνεται διαρκώς ο όγκος αιτήσεων στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στον Βόλο

αυξάνεται-διαρκώς-ο-όγκος-αιτήσεων-στ-818255

Περισσότερες από 1.500 υποθέσεις διαχειρίστηκε από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Μαΐου το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στον Βόλο. Κατά μέσο όρο σε κάθε συνεδρίαση της υγειονομικής επιτροπής των γιατρών εξετάζονται μίνιμουμ 20 περιστατικά.

Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας οδηγούνται υποχρεωτικά όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αιτούνται σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας. Επίσης, όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας και θα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να συνεχίσουν να δικαιούνται παροχών από την Πρόνοια, και τέλος όσοι αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας αιτούνται φοροαπαλλαγών.

Ειδικά τα αιτήματα των φορολογικών ελαφρύνσεων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη στο Κέντρο Πιστοποίησης, καθώς στην πλειοψηφία τους οι χρόνια πάσχοντες και τα ΑμεΑ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αναζητούν το πλαίσιο για να γλιτώσουν «τα χαράτσια».

Οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, όπως είναι γνωστό έχουν απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο και εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να προστρέξουν στο ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και από τον φόρο εισοδήματος.

Έτσι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία προκειμένου να μην «μπούνε» σε περιπέτειες, περνάνε μέσα από την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΠΑ, οι οποίες, αν και συνεδριάζουν συχνότερα από ό,τι παλαιότερα, δέχονται μεγάλο όγκο αιτημάτων, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται οι λίστες αναμονής.

Καθημερινά στο ΚΕΠΑ Βόλου κατατίθενται 10-20 αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας ή επανέλεγχο, εκτός των χρονίως πασχόντων. Η αναμονή για εξέταση έχει μειωθεί στον ενάμιση μήνα περίπου, γεγονός που θεωρείται παρήγορο για τους ενδιαφερόμενους, ενώ οι επιτροπές των εξεταζόντων γιατρών είναι πλέον και μεικτές, δηλαδή από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίκαλα, Λάρισα, αλλά και 40 γιατρούς από τον Βόλο.

«Για την ομαλή λειτουργία των ΚΕ.Π.Α και την εξυπηρέτηση όλων των ευάλωτων ομάδων, αλλά κυρίως της ευαίσθητης ομάδας ατόμων με αναπηρία, απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, με άμεση ανταπόκριση στα θέματα που αναλογούν στον καθένα. Καθοριστικότερη ωστόσο όλων είναι η συμβολή των ιατρών, αφού η πιστοποίηση αναπηρίας γίνεται αποκλειστικά από αυτούς» σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Κέντρου.

Να σημειωθεί τέλος, πως όταν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να εξεταστεί, συμπληρώνει μία αίτηση στο ΚΕΠΑ, προσκομίζει επίσης τις εξετάσεις (που πρέπει να είναι πρόσφατες) και γνωματεύσεις (οι οποίες συνοδεύονται από το ΑΜΚΑ του γιατρού και του εργαστηρίου και υποβάλλονται σε προέλεγχο), και τα δικαιολογητικά όλα σκανάρονται και στέλνονται στην Αθήνα. Εκεί επεξεργάζονται από το Κέντρο Διεύθυνσης Αναπηρίας και ο ασφαλισμένος μπαίνει στη λίστα για την Επιτροπή, για να εξεταστεί από τους γιατρούς της ειδικότητάς του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου