ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζουν έδαφος οι ΤΟΜΥ

κερδίζουν-έδαφος-οι-τομυ-823986

Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι οι ασφαλισμένοι αρχίζουν να εμπιστεύονται τις νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας, η επισκεψιμότητα σε Βόλο και Αγριά.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο λειτουργίας των δύο πρώτων ΤΟΜΥ στον νομό, περίπου 5.800 ασφαλισμένοι έκαναν εγγραφή στη νέα δομή πρωτοβάθμιας υγείας και πλέον έχουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Στα 2.500 ανέρχονται τα άτομα που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Νέα Ιωνία. Επίσης καθημερινά οι επισκέψεις για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις κυμαίνονται μεταξύ 40-50.

Στη Νέα Ιωνία απασχολούνται τρεις γενικοί γιατροί, μια παιδίατρος, δύο διοικητικοί υπάλληλοι, δύο νοσηλεύτριες, μία κοινωνική λειτουργός και μια επισκέπτρια υγείας.

Η ΤΟΜΥ στεγάζεται στο ισόγειο που παλιά βρίσκονταν οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Η καθημερινή της λειτουργία είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Στη νέα δομή εξυπηρετούνται τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ανασφάλιστοι. Οι εγγεγραμμένοι μπορούν να έχουν τον προσωπικό τους οικογενειακό γιατρό που τους κάνει τις προληπτικές εξετάσεις, ενώ αν χρειάζεται τους παραπέμπει σε άλλες κρατικές δομές υγείας, όπως το Νοσοκομείο, για να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Οι εξετάσεις των ασθενών στην ΤΟΜΥ είναι δωρεάν όπως και οι συνταγογραφήσεις, ενώ από τους γιατρούς δίνονται και παραπεμπτικά.

Τουλάχιστον 3.500 επισκέψεις, κατά μέσο όρο 35 καθημερινά, για εξέταση, συνταγογράφηση, εμβολιασμό και συμβουλές έχουν πραγματοποιηθεί στο πρώτο πεντάμηνο λειτουργίας της στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Αγριά.

Στην ΤΟΜΥ Αγριάς εργάζονται τρεις γενικοί γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες υγείας, μία κοινωνική λειτουργός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι, που ως ομάδα υγείας παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Στη Μονάδα διενεργούνται: εξέταση, συνταγογράφηση, νοσηλευτικές παρεμβάσεις, εμβολιασμοί ενηλίκων, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διευθέτηση κοινωνικο-προνοιακών ζητημάτων.

Δικαίωμα εγγραφής στην ΤΟΜΥ έχουν όλοι οι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στον δήμο (ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, κλπ) προσκομίζοντας: Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου Ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη) ΑΜΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στην ΤΟΜΥ Αγριάς μπορούν να κλείσουν ραντεβού καλώντας στο 24280-92223 ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας αντίστοιχα μπορούν να καλούν στο 24210 81327.

Επαναπροκηρύσσονται θέσεις οικογενειακών γιατρών

Στο μεταξύ επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις για την πρόσληψη οικογενειακών γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εντός των επόμενων 10 ημερών, αλλά με βελτιωμένους όρους.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στην αναζήτηση περίπου 800 γιατρών με ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής προκειμένου να στελεχώσουν και τις νέες ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσουν και να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού.

Η διαδικασία του διαγωνισμού αυτή τη φορά θα είναι απλοποιημένη, αφού θα διεξαχθεί σε κεντρικό επίπεδο και όχι ανά Υγειονομική Περιφέρεια, όπου είχαν παρουσιασθεί καθυστερήσεις αλλά και αρνήσεις αποδοχής της πρόσληψης μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού.

Σχετικά με τις αποδοχές θα είναι ίδιες με αυτές του Επιμελητή Α στο ΕΣΥ δηλαδή 1.600 ευρώ καθαρά, ενώ θα αποδίδονται και όλα τα επιδόματα που προβλέπονται. Ταυτόχρονα με βάση τις νέες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν μέσω τροπολογίας, όσοι γιατροί προσληφθούν στις ΤΟΜΥ θα μπορούν να λαμβάνουν και εκπαιδευτικές άδειες 15 ημερών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου