ΤΟΠΙΚΑ

Στη «φάκα» του ΣΕΠΕ αλυσίδες καταστημάτων στον Βόλο

στη-φάκα-του-σεπε-αλυσίδες-καταστημ-21770

Στη «φάκα» του ΣΕΠΕ εμπορικά και αλυσίδες καταστημάτων στον Βόλο. Σαρωτικούς ελέγχους διενήργησαν κλιμάκια ελεγκτών την προηγούμενη Κυριακή σε εμπορικές επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές.

Καταστάσεις προσωπικού έγιναν φύλλο και φτερό, με τους ελεγκτές να αναζητούν αν έχει καταγραφεί το σύνολο του προσωπικού που απασχολήθηκε εκείνη την ημέρα.

Ζητήθηκαν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργοδότες να προσκομίσουν τέλος του μήνα στην Επιθεώρηση Εργασίας τις μισθολογικές καταστάσεις, ώστε να ελεγχθεί αν πληρώθηκε η Κυριακή, με βάση τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν παραβάσεις που αφορούσαν χρονικά όρια εργασίας και υπερωριακή απασχόληση αλλά και ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
Ειδικότερα εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που είχαν ασφαλισμένο το προσωπικό για μία ή δύο ώρες. Το «κόλπο» είναι γνωστό στους επόπτες που κάνουν τους ελέγχους εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά χωρίς καταγγελία εκ μέρους του εργαζόμενου δεν μπορεί να κινηθεί καμία διαδικασία.

Σημειώνεται πως το Σ.ΕΠ.Ε. διεξάγει από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

ΒΑΣ. ΚΥΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου