Η επιβίωση είναι θέμα αξιοπρέπειας

η-επιβίωση-είναι-θέμα-αξιοπρέπειας-21863

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 1,16 εκατ. συνταξιούχοι κατά μέσο όρο λαμβάνουν συντάξεις ύψους 364 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα σίγουρα δεν είναι δυνατόν να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος.

Mπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν ότι μπορούν, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με αφορμή την αρνητική εικόνα που υπάρχει όσον αφορά τις συντάξεις, όμως όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στη διαπίστωση, πως οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ζούνε ολοένα και με λιγότερα χρήματα.

Όχι μόνο εξαιτίας των πετσοκομμένων συντάξεων αλλά και λόγω των άλλων χαρατσιών που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τα οποία δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 1,16 εκατ. συνταξιούχοι κατά μέσο όρο λαμβάνουν συντάξεις ύψους 364 ευρώ.

Με αυτά τα χρήματα σίγουρα δεν είναι δυνατόν να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος. Πολλώ δε μάλλον όταν έχει δημιουργήσει και υποχρεώσεις ή όταν πρέπει να βοηθήσει και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Εχει αποδειχτεί άλλωστε περίτρανα πως τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι συνταξιούχοι συνδράμουν κάθε μήνα τις οικογένειες των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε και αποτελείωσε τις συντάξεις. Όσο και αν αυτό δεν αρέσει στην Κυβέρνηση, είναι η πραγματικότητα. Όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία των αρμοδίων συνταξιουχικών οργανώσεων. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε χθεσινή ανακοίνωση, κάνει λόγο για περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ περιγράφει και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μιλώντας για έναν νόμο γεμάτο αδικίες και ανισότητες.

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με το νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις», αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Όλα αυτά ενώ ακόμη επικρατεί σύγχυση για το τι θα επακολουθήσει το 2019. Το υπ. Εργασίας διαψεύδει προς το παρόν ότι θα υπάρξουν περικοπές, προψηφισμένα ωστόσο μέτρα υπάρχουν και θα ενεργοποιηθούν αμέσως μόλις υπάρξει απόκλιση από τα συμφωνηθέντα μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών.

Σ’ ένα τέτοιο πρίσμα, όσες διαβεβαιώσεις και να δώσει η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου μαζί με το υπ. Οικονομικών, αποτελούν απλά το ευκταίο. Αν θα είναι και εφικτό θα φανεί στην πορεία.

Μέχρι τότε έχουν κάθε δικαίωμα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις και να προβληματίζονται και να κινητοποιούνται προκειμένου να καταδείξουν την κάθετη αντίθεσή τους σε νέα αφαίμαξη.

Άλλωστε, αν υπάρξουν νέες περικοπές δεν θα μιλάμε πλέον για συντάξεις αλλά για φιλοδωρήματα, απέναντι στην πλειονότητα των συνταξιούχων που εργάστηκαν 30 και 40 χρόνια για να εισπράξουν τελικά ψίχουλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου