Τα πρόστιμα και η αδήλωτη εργασία

τα-πρόστιμα-και-η-αδήλωτη-εργασία-26165

Είναι παράνομο και απάνθρωπο ταυτόχρονα, εργαζόμενοι που δουλεύουν να «είναι αόρατοι», να μην ασφαλίζονται και έτσι να χάνουν όσα δικαιώματα απορρέουν από αυτό, ή να χάνονται έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα είπαν χθες από τον Βόλο τα δύο κυβερνητικά στελέχη Έφη Αχτσιόγλου και Ν. Ηλιόπουλος, σχεδιάζει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία, ώστε αφενός να μην έχουν μόνο τιμωρητικό χαρακτήρα και αφετέρου να επωφελείται και η απασχόληση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί φυσικά να πάρει σάρκα και οστά άμεσα, διότι έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο, και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Είναι γεγονός ότι τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις παραβάσεις που καταγράφονται στις επιχειρήσεις είναι εξοντωτικά. Για παράδειγμα, ακόμη και η πιο στιβαρή επιχείρηση είναι δύσκολο πλέον να πληρώσει 9.000 ή 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Για αυτό και είναι οξύμωρο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που επιμένουν να καταστρατηγούν τη νομοθεσία (ενώ θα μπορούσαν να γλυτώσουν το πρόστιμο ασφαλίζοντας τον εργαζόμενο), την ώρα που το υπουργείο καθυστερεί σημαντικά να προχωρήσει στη μείωση των προστίμων, ώστε και οι παραβάτες να τιμωρούνται αλλά και οι επιχειρήσεις να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Αυτά όσον αφορά τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, διότι υπάρχει και ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας. Είναι το προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών, που καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», παρότι αποδυναμωμένο από προσωπικό.

Αν μιλήσει κανείς με το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας ή με ελεγκτές του ΙΚΑ, θα διαπιστώσει ότι αρκετές φορές σημειώνονται ανάλογα περιστατικά. Το φαινόμενο έχει μάλιστα αυξητική τάση, όπως υποστηρίζουν όσοι υπάλληλοι συμμετέχουν σε συνεργεία που πραγματοποιούν ελέγχους.

Αυτό αποδεικνύει από τη μία την ιδιαιτερότητα της εργασίας σε μια περίοδο, και την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της παραβατικότητας, και από την άλλη το αδιέξοδο επιχειρήσεων που, προκειμένου να παραμείνουν όρθιες, επιλέγουν να παραβαίνουν τον νόμο, πληρώνοντας τσουχτερά πρόστιμα.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει το δικαίωμα πλέον να κλείνει τα μάτια σε αυτή την κατάσταση. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά… χθες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου