ΤΟΠΙΚΑ

Δομικές αλλαγές στη λειτουργία του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου

δομικές-αλλαγές-στη-λειτουργία-του-τε-32284

Τις βάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία συστήματος διαλογής επειγόντων περιστατικών (E.D.-Triage), στον δρόμο για την αυτόνομη λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αναζητά το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η οργάνωση των Τ.Ε.Π., καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών που προσέρχονται σε αυτά, πάσχουν και βρίσκονται αρκετά χρόνια πίσω. Κατά γενική παραδοχή, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην ποιότητα παροχής ιατρο-νοσηλευτικών υπηρεσιών, αλλά κυρίως στην έλλειψη οργάνωσης, καθώς και σε υλικοτεχνικές ανεπάρκειες.

Η οικονομική ύφεση έχει αυξήσει τον αριθμό προσέλευσης στα Τ.Ε.Π., και η ανάγκη δημιουργίας E.D.-Triage μοιάζει όσο ποτέ επιτακτική.

Τα «φώτα» στο Νοσοκομείο Βόλου δίνει το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», που είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα όπου το σύστημα διαλογής επειγόντων περιστατικών λειτουργεί υποδειγματικά από το 2000. Η «ομάδα κρούσης» των ΤΕΠ του συγκεκριμένου νοσοκομείου επισκέφτηκε το Αχιλλοπούλειο πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο κλινικού φροντιστηρίου στους νοσηλευτές των ΤΕΠ για το πρόγραμμα διαλογής επειγόντων περιστατικών.

«Στόχος, η επιμόρφωση αυτή να μπορέσει να γίνει χρήσιμο εργαλείο για το προσωπικό των ΤΕΒ του ΓΝΒ, ως προς την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαλογή των ασθενών», όπως τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι έχοντες την ευθύνη υλοποίησης του εγχειρήματος.

Η διαλογή (Triage) των ασθενών, οι οποίοι προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), αποσκοπεί στην ιεράρχηση των αναγκών των ασθενών, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τμήματος, καθώς και στη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του νοσοκομείου. Για τη διαλογή στα ΤΕΠ υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα, τα οποία διαφέρουν και ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης των ασθενών και ως προς τον αριθμό των επιπέδων κατηγοριοποίησης. Έτσι, υπάρχουν συστήματα E.D.-Triage, δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε επιπέδων.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου χρησιμοποιεί το σύστημα πέντε κατηγοριών, που θεωρείται πως είναι το περισσότερο αξιόπιστο έναντι των άλλων. Το ίδιο αναμένεται να εφαρμοστεί και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Επιβεβλημένη η προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα

Στην Ελλάδα το σύστημα διαλογής άρχισε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. «Από το 2000 και με βάση τα διεθνή πρότυπα, καθιερώσαμε στο ΤΕΠ διαδικασίες διαλογής (Triage) ασθενών. Για τον σκοπό αυτό θεσμοθετήσαμε τον ρόλο του «Νοσηλευτή Διαλογής» στο Τ.Ε.Π. εφαρμόζοντας το σύστημα διαλογής (Triage) ασθενών που στηρίζεται στον αλγόριθμο E.S.I. Φροντίσαμε, δε, εκ των προτέρων για την εκπαίδευση των νοσηλευτών στην εφαρμογή του αλγορίθμου. Το νοσοκομείο μας διαθέτει ομάδα πιστοποιημένων εκπαιδευτών στη Διαλογή (Triage) από τον Emergency Nurses Association (ΕΝΑ) και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει νοσηλευτές άλλων νοσοκομείων στον αλγόριθμο ESI. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι νοσηλευτές ΠΕ ή ΤΕ. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται με δύο τρόπους», εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Αναστασία Τσιβίκη, νοσηλεύτρια, προϊσταμένη των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Κατηγοροποίηση των περιστατικών

Κύριος σκοπός της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος αξιολόγησης είναι να ιεραρχηθούν οι ανάγκες των ασθενών και να αντιμετωπισθούν όλοι ο πάσχοντες, όσο το δυνατόν ταχύτερα, κατά σειρά οξύτητας της κατάστασης της υγείας τους.

Η διαδικασία του Triage πραγματοποιείται από ειδικευμένο νοσηλευτή (R.N. – Registered Nurse), ο οποίος θα πρέπει να έχει εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί ώστε να δύναται να εκτελεί τη διαδικασία. Η διαλογή στο Τ.Ε.Π. αποτελεί μια ταχεία και εστιασμένη πρώτη εκτίμηση των ασθενών, κατά την οποία αφενός μεν θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιο είναι το μικρό ποσοστό αυτών που θα πρέπει άμεσα να εξετασθούν, αφετέρου δε να αξιολογηθεί η οξύτητα της κατάστασης της υγείας του μεγαλύτερου ποσοστού αυτών που θα πρέπει να παραμείνουν στην αίθουσα αναμονής. Η αξιολόγηση των περιστατικών -όπως εξηγεί η κ. Τσιβίκη- γίνεται μέσω ενός αλγόριθμου.

Ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκαν αλγοριθμικές διαδικασίες, είναι ότι επιτρέπουν μια ασφαλή, ταχεία κατηγοριοποίηση, διασφαλίζοντας παράλληλα πολύ υψηλές μετρικές αξιολόγησης.

Το Αχιλλοπούλειο

Οι κ.κ. Αναστασία Τσιβίκη και η συνάδελφός της, η επίσης νοσηλεύτρια κ. Μαρία Φράγγη, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ και παρέμειναν για αρκετή ώρα, προκειμένου να αποκομίσουν μία ασφαλή εικόνα για το πώς λειτουργεί το σύστημα υποδοχής των επειγόντων περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο. Σύμφωνα με τις δύο νοσηλεύτριες, η εικόνα που αποκόμισαν ήταν θετική. Τόσο κτιριολογικά όσο και σε επίπεδο νοσηλευτών και γιατρών, το Νοσοκομείο Βόλου μπορεί να «υποστηρίξει» το σύστημα διαλογής επειγόντων περιστατικών. Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν οι δύο τους, με βάση τη συχνότητα προσέλευσης των ασφαλισμένων, τον χρόνο αναμονής ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στα ΤΕΠ του Αχιλλοπούλειου. Αυτό βέβαια, όπως εξήγησαν οι κ.κ. Αναστασία Τσιβίκη και Μαρία Φράγγη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αντιθέτως, όταν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργήσει αυτόνομα, έχοντας ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το όλο σύστημα θα μπορεί να κυλήσει ακόμη ομαλότερα..

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου