ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα η πρόσληψη 10 καθαριστριών στη Μαγνησία

στον-αέρα-η-πρόσληψη-10-καθαριστριών-στη-36314

Χωρίς καθαριότητα κινδυνεύει να μείνει ο ΟΑΕΔ στον Βόλο, αφού μία από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών καθαριότητας κατάφερε να κερδίσει προσωρινή διαταγή, με την οποία παγώνει η διαδικασία προσλήψεων ανέργων στον Οργανισμό πανελλαδικά.

Πρόκειται για την πρόσληψη 478 καθαριστριών, που θα απασχολούνταν στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ. Στη Μαγνησία είχαν προκηρυχθεί 10 θέσεις, 8 για το ΙΕΚ- ΚΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου και το ΚΕΤΕΚ, 1 θέση στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Βόλου, υπηρεσίες που στεγάζονται όλες στο Πεδίον του Άρεως, και 1 θέση στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ στον Αλμυρό, υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 4ωρη απασχόληση για 9 μήνες.

Η απόφαση του ΟΑΕΔ να κόψει τις εταιρείες που παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες και να προσλάβει με ατομικές συμβάσεις εργασίας καθαρίστριες, εκτιμάται πως θα έφερνε ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα κτίρια του ΟΑΕΔ θα διέθεταν προσωπικό καθαριότητας για περισσότερες ώρες.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που παρασχέθηκαν όταν ελήφθη η απόφαση, πολλά κτίρια του ΟΑΕΔ (ιδίως Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης-ΚΠΑ) είχαν υπό το καθεστώς των εργολάβων καθαρίστρια για μία ώρα ημερησίως, ενώ αν τελικά περάσει η απόφαση για πρόσληψη, τότε θα υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας που θα παρέχεται για 4 ώρες ημερησίως, με βάση την προκήρυξη που τώρα είναι στον αέρα.

Δύο εκ των εταιρειών καθαριότητας που έχαναν την πίτα προς όφελος των ανέργων, προσέφυγαν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ώστε να κρατήσουν την εργολαβία της καθαριότητας εντός του ΟΑΕΔ. Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε λόγω αναρμοδιότητας.

Οι δύο εταιρείες, για να παγώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης, επικαλέστηκαν το γεγονός ότι το άρθρο που δίνει το δικαίωμα στον ΟΑΕΔ να προχωρήσει σε διαδικασίες πρόσληψης, βρίσκεται σε διαδικασία αμφισβήτησης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το όποιο περιμένει -για να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου άρθρου- τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή παγώματος της διαδικασίας πρόσληψης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου