ΤΟΠΙΚΑ

«Να δικαστώ από αμερόληπτο δικαστή»

να-δικαστώ-από-αμερόληπτο-δικαστή-40641

«Θέλω να δικαστώ από αμερόληπτο δικαστή», ζητάει ο π. Γεώργιος Δεληκώστας, γνωστός και ως «παπα-χάρλεϊ», αμφισβητώντας ευθέως την ορθότητα της σύνθεσης της τοπικής εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και του Επισκοπικού Δικαστηρίου, στο οποίο προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος.

Ο 47χρονος ιερέας μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβει κλήση για να περάσει την πόρτα του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «πορνείας», επειδή όπως έγραψε αποκλειστικά πρώτος ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ζήτησε να του επιτραπεί να συνάψει δεύτερο γάμο, καθώς μετά τον χωρισμό του με τη σύζυγό του, σύναψε σχέση με άλλη γυναίκα η οποία κυοφορεί το παιδί του.

Μετά την απολογία του στον Εκκλησιαστικό Ανακριτή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, κ. Δημ. Κατούνη, ο 47χρονος ιερέας παραπέμφθηκε στο Επισκοπικό Δικαστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, το οποίο όμως απέφυγε επιμελώς να εκδώσει απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το Επισκοπικό Δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να αποφασίσει επί του «παραπτώματος» στο οποίο υπέπεσε ο 47χρονος ιερέας. Έκρινε ότι στον κατηγορούμενο ιερωμένο πρέπει να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών, και αφού επισημάνθηκε πως είναι αναρμόδιο να αποφασίσει, παρέπεμψε την υπόθεση στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο.

Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την τοπική Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, τελεί υπό την αίρεση της προσφυγής, που όπως λένε καλά διασταυρωμένες πηγές θα υποβάλει ο πατήρ Γεώργιος Δεληκώστας, αμφισβητώντας την αμεροληψία του Επισκοπικού Δικαστηρίου. Μάλιστα πριν από δύο μέρες υπέβαλε σχετικό υπόμνημα ενώπιον των μελών του (προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού) στο οποίο εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αμφισβητεί τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Οι υπερασπιστικές κινήσεις του 47χρονου ιερέα οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως όποια και να είναι η «ποινή» που θα του επιβληθεί -με πιθανότερη την καθαίρεση από το ιερατικό σχήμα- ο ίδιος θα προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων

Σημειώνεται πως ο π. Γεώργιος Δεληκώστας έχει ήδη τεθεί σε προσωρινή αργία, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα θα γίνει πατέρας από τη σύντροφό του (έχει ήδη τέσσερα παιδιά από την πρώην σύζυγό του) η οποία διανύει ήδη τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της κυοφορώντας το παιδί τους.

«Να δικαστώ από αμερόληπτο δικαστή»

«Θεμελιώδες στοιχείο της δίκαιης δίκης είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου επί ποινικής ή πειθαρχικής υποθέσεως, να δικάζεται από αμερόληπτο δικαστή και να του αποδίδεται ορισμένη κατηγορία υπό πλήρη περιγραφή και διατύπωση. Αμερόληπτος δικαστής όμως δεν υπόκειται όταν το ίδιο πρόσωπο άσκησε την εκκλησιαστική ποινική δίωξη εναντίον του κατηγορουμένου κληρικού και ταυτοχρόνως προεδρεύει του Επισκοπικού Δικαστηρίου», φέρεται όμως να δηλώνει ο ίδιος ο 47χρονος ιερέας για την επίδικη υπόθεση, αμφισβητώντας το πόρισμα της τοπικής εκκλησιαστικής δικαιοσύνης.

Επίσης κάνει αναφορά σε απόφαση του ΣτΕ (1988) η οποία έχει βρει εφαρμογή σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας πως η σύνθεση των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, αλλά και η πειθαρχική διαδικασία ενώπιον αυτών, πρέπει να διέπει τις βασικές αρχές του ισχύοντος πειθαρχικού δικαίου».

Τα επόμενα βήματα

Διαδικαστικά, ο Εκκλησιαστικός ανακριτής αφού εξέτασε το υπόμνημα που κατέθεσε ο π. Δεληκώστας εισηγήθηκε τη σύγκληση του Επισκοπικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από τον Επίσκοπο, δηλαδή τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, και άλλα δύο τακτικά μέλη – ιερείς. Στο Επισκοπικό Δικαστήριο αποφασιστική ψήφο έχει μόνον ο Μητροπολίτης.

Οι συμπαρεδρεύοντες πρεσβύτεροι έχουν ψήφο απλώς συμβουλευτική. Το Επισκοπικό Δικαστήριο θα μπορούσε να επιβάλει τις εξής ποινές στον ιερέα: α) Επίπληξη β) Στέρηση του μισθού μέχρι τριών μηνών υπέρ του ΤΑΚΕ γ) Αργία από κάθε ιεροπραξία μέχρις έτους μετά ή άνευ στερήσεως του μισθού και των λοιπών εφημεριακών δικαιωμάτων δ) Αργία ενός έως ενός και μισού έτους με παύση από εφημεριακή θέση ς) Σωματικό περιορισμό κατ’ οίκον μέχρι 15 ημέρες ζ) Εκπτωση από του αξιώματος (οφίκιου).

Από τη στιγμή που δεν ελήφθη απόφαση, πλέον το λόγο έχει το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο. Σημειώνεται πως υπάρχει και το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου