Η «κυβερνησιμότητα» δήμων – περιφερειών δεν τους αφορά

η-κυβερνησιμότητα-δήμων-περιφερε-43509

Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε όλοι πως το παρόν εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση είναι ανεπαρκές και πως δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη βούληση και τις πεποιθήσεις των τοπικών κοινωνιών, η απλή αναλογική δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση

Θυμάμαι την Αριστερά να «πυροβολεί» τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, να βάλλει κατά του νόμου Παυλόπουλου στην Αυτοδιοίκηση και να έχει πάγιο αίτημα την απλή αναλογική.

Ωστόσο στην παρούσα φάση, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής έχοντας μοναδικό στόχο να διευρύνει την εκλογική της επιρροή στην Αυτοδιοίκηση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία κι ότι η επιλογή της αυτή τη φέρνει απέναντι στο σύνολο σχεδόν των αιρετών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπούν τις τοπικές τους κοινωνίες.

Οι περισσότεροι -και όχι αδίκως- εκτιμούν ότι μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσε το 2014 μέσω της κάλπης. Να ελέγξει δήμους και περιφέρειες. Είναι όμως μία ριψοκίνδυνη πολιτική επιλογή, που μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ.

Το σύστημα της απλής αναλογικής (ή μικρές παραλλαγές του) εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι στην πράξη δουλεύει μόνο σε χώρες όπου ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και δεν παραπαίει σε περιόδους αδυναμίας συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας κι ότι τα πολιτικά κόμματα φέρονται με ωριμότητα και δεν κρύβονται πίσω από τα χαρακώματα του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Δηλαδή η πολιτική συζήτηση εστιάζεται στην ουσία και διακατέχεται από μια ειλικρινή διάθεση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. Οι συνθήκες αυτές φυσικά δεν ισχύουν στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε όλοι πως το παρόν εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση είναι ανεπαρκές και πως δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη βούληση και τις πεποιθήσεις των τοπικών κοινωνιών, η απλή αναλογική δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση, όταν ουσιαστικά προάγει την ακυβερνησία και ενισχύει τον λαϊκισμό στον βωμό της άποψης να «μην πάει η ψήφος μου χαμένη».

Αντί να μελετούν τόσο καιρό την αντικατάσταση του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος μ’ αυτό της απλής αναλογικής, θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ενός μικτού, ενδεχομένως, εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει την «κυβερνησιμότητα» των δήμων και των περιφερειών χωρίς να δημιουργεί στρεβλώσεις, και όχι να μετρούν τα μικροπολιτικά κουκιά, ένα-ένα, με γνώμονα τι θα κερδίσουν οι ίδιοι και όχι το πώς θα ωφεληθεί η κάθε τοπική κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου