ΤΟΠΙΚΑ

Ορόσημο η Εργατική Πρωτομαγιά

ορόσημο-η-εργατική-πρωτομαγιά-46445

Χαρακτήρα αντιμνημονιακό και αντιπολεμικό θα έχουν οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Η διοίκηση του ΕΚΒ αποφάσισε χθες η απεργιακή συγκέντρωση της φετινής Πρωτομαγιάς να πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, απ’ που θα ξεκινήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στον χώρο θυσίας των καπνεργατών στον Βόλο (Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου). Με την απόφαση του ΕΚΒ αναμένεται να συνταχθεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο ενώ διαφορετική συγκέντρωση αναμένεται να διοργανώσει η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται μαζί της.

Στη διακήρυξη που εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, τιμώντας έτσι την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με το ΕΚΒ, η 1η Μάη πρέπει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στους βιομήχανους και στους δανειστές, ότι η ανοχή των εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας τελείωσε.

«Μαζί με την απότιση τιμής σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, υπερασπιζόμαστε και τα οράματά τους και την παρακαταθήκη τους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη, η οποία είναι σαφώς επηρεασμένη από όσα διαδραματίζονται στη Συρία αλλά και από τα εθνικά θέματα.

«Αρνούμαστε να ζήσουμε σε έναν κόσμο εκμετάλλευσης και πολεμικών εγκλημάτων», επισημαίνει το ΕΚΒ ενώ συνεχίζοντας αναφέρει: «Το δράμα της Κύπρου, της Σερβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Ουκρανίας και τώρα της Συρίας, οι επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της χώρας μας και των διεθνών συνθηκών, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες παγκόσμιες και περιφερειακές καταστάσεις, που η Ανθρωπότητα, δίχως ακόμη να έχει συνέλθει από τις προηγούμενες παγκόσμιες αιματοχυσίες, καλείται να ξαναζήσει. Τέτοια αιματοβαμμένη ανάπτυξη οι εργαζόμενοι δεν τη θέλουν, και θ’ αγωνισθούν για να την αποτρέψουν. Την ίδια ώρα, με τις άλλες κοινωνικές ομάδες-θύματα αυτής της πολιτικής, υψώνουμε σθεναρό αγωνιστικό ανάχωμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δείχνει, απροκάλυπτα πλέον, το στυγνό αντεργατικό-αντιλαϊκό πρόσωπό της, κόβοντας μισθούς, συντάξεις, ιδιωτικοποιώντας την υγεία και την παιδεία, και αρπάζοντας με πλειστηριασμούς και με κατασχέσεις τα σπίτια του κοσμάκη».

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, σε προτεραιότητα τίθεται το αίτημα για άμεσα μέτρα θωράκισης της εργασίας, για μόνιμη και σταθερή εργασία (7ωρο-πενθήμερο-35ωρο), για κατάργηση όλων των διατάξεων που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία.

Επίσης ζητείται άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έτσι όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, άμεση αναπλήρωση των απωλειών των εργαζόμενων και αποκατάσταση των Κοινωνικών Παροχών κ.λπ.

Περιλαμβάνονται ακόμη αιτήματα σε τοπικό επίπεδο, όπως να μπει τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία, που εκδηλώνεται με πολλαπλά, κάθε φορά, χτυπήματα, όπως τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, και να αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαγνησίας και να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη και νέες θέσεις δουλειάς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου