ΤΟΠΙΚΑ

Ο Γολγοθάς των νέων συνταξιούχων

ο-γολγοθάς-των-νέων-συνταξιούχων-50119

Οι πρώτες συντάξεις μισθωτών που βγήκαν σχετικά πρόσφατα από την αγορά εργασίας και συνταξιοδοτούνται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου είναι απογοητευτικές. Η μείωση, σύμφωνα με δικαιούχους, φτάνει μέχρι 30%, με πιο άτυχους όσους συμπλήρωσαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και ελάμβαναν αποδοχές 1.500 ευρώ και άνω.

Η μείωση, σύμφωνα με παράγοντες του ΕΦΚΑ στον Βόλο που ασχολούνται με την έκδοση νέων συντάξεων, κυμαίνεται στο 16% έως 25% στο ΙΚΑ, ενώ στο ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι με υψηλές αλλά και μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες θα χάσουν τουλάχιστον 220 ευρώ από τη σύνταξη.

Στο ΤΑΕ τα περισσότερα χρήματα θα τα χάσουν όσοι είχαν ασφάλιση άνω των 30 ετών και ανήκουν στις δύο υψηλότερες κατηγορίες, ενώ κοντά στο 30% θα είναι και η μείωση για όσους είναι ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων Νομικών και ΤΣΑΥ.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, που αντιπροσωπεία της βρέθηκε πρόσφατα στον Βόλο, προέβη στη δυσοίωνη πρόβλεψη πως από το τέλος του 2018 και μετά το 70% των συντάξεων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, θα μετατραπούν σε προνοιακά επιδόματα λόγω των περικοπών που έχουν ψηφιστεί και θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια μετά την κατάργηση και της «προσωπικής διαφοράς».

Η συντριπτική πλειοψηφία των «προσωπικών διαφορών» θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις που η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης, θα διατηρηθεί ένα ποσό.

Για παράδειγμα, αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα είναι 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 660 ευρώ, η «προσωπική διαφορά» ανέρχεται στα 140 ευρώ και θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ (18% της συνολικής σύνταξης) ενώ θα «σωθούν» μόλις 20 ευρώ από την «προσωπική διαφορά».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου