ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσταση» στην τσέπη τους θα δούνε οι γιατροί

ανάσταση-στην-τσέπη-τους-θα-δούνε-οι-50184

Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, που αφορά γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους και μηχανικούς, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη διεκδίκηση χρημάτων που καταβλήθηκαν με το νέο σύστημα, προκαλώντας, σύμφωνα με τους θιγόμενους κλάδους, μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, με τον νόμο Κατρούγκαλου όλοι οι γιατροί υπέστησαν σοβαρές απώλειες, τόσο σε εισοδήματα όσο και σε συντάξιμες αποδοχές.

Ειδικά μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί έχασαν ακόμη και το 75% του εισοδήματός τους, αν υπολογίσει κανείς τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και τη φορολογία. Από την άλλη, χαμένοι ήταν και οι συνταξιούχοι, που είδαν τη σύνταξή τους να κατρακυλά ακόμη και κατά 25%.

Μεγάλο «χαράτσι»

Βαρύ φορτίο κλήθηκαν να σηκώσουν ειδικά οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 μάλιστα οι εισφορές υπολογίστηκαν βάσει των καθαρών εισοδημάτων που δήλωσαν το 2015. Από το 2ο εξάμηνο του 2017, οι εισφορές υπολογίστηκαν επί των εισοδημάτων του 2016.

Η συνολική καταβολή των εισφορών κυμάνθηκε μεταξύ 30%-32%, εκ των οποίων το 20% αφορά τη σύνταξη, ποσοστό 6,95% την υγεία και το 3%-4% αφορά τον Κλάδο Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών.

Επίσης εκτός από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες κυμαίνονται στο 30%, υπήρξε και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, του τέλους επιτηδεύματος και η προσαύξηση της προκαταβολής επί του φόρου κατά 20%.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι σήμερα οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να πρέπει να καταβάλουν από 55% έως και 75% των εισοδημάτων τους.

Πλήγμα και για τους νέους συνταξιούχους

Σοβαρές ήταν οι επιπτώσεις και για τους νέους συνταξιούχους γιατρούς, αφού εξαιτίας των μειωμένων ποσοστών αναπλήρωσης το αποτέλεσμα μεσοσταθμικά ήταν να υπάρχει μείωση των συντάξεων κατά 25%

Σχετικά με τους μισθωτούς του δημοσίου, όπως οι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί του ΠΕΔΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης κλπ, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι ασφαλιστικές εισφορές τους (για το ελεύθερο επάγγελμα) με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους, ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Εξάλλου για τους μισθωτούς του Δημοσίου που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, η καταβολή εισφορών για το ΤΣΑΥ είναι προαιρετική. Δήλωση χρειάζεται μόνο εάν επιθυμούν να πληρώνουν οι ίδιοι ως ασφαλισμένοι το σύνολο των εισφορών (20%) για τον Κλάδο Σύνταξης του ΤΣΑΥ.

«Ήταν ένας νόμος άδικος εξαρχής, χωρίς καμία αναλογικότητα. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει τώρα θύελλες. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τον ιατρικό κόσμο αλλά και όλους τους επαγγελματίες, που εξαρχής είχαν αντιταχθεί στα σχέδια Κατρούγκαλου», δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Ν. Χαυτούρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών μόλις δημοσιοποιηθεί επίσημα η απόφαση, ώστε οι θιγόμενοι γιατροί να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου