ΑΛΜΥΡΟΣ

Αγρότες κινδυνεύουν με «ξαφνικό θάνατο»

αγρότες-κινδυνεύουν-με-ξαφνικό-θάνα-51738

Από ξαφνικό θάνατο κινδυνεύουν τα εμπράγματα δικαιώματα (κυριότητα, νομή, επικαρπία) μαζί με τα δικαιώματα των επιδοτήσεων, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι θα αφήσουν να περάσει άπρακτη η τελευταία προθεσμία που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα για την αμφισβήτηση των δασικών χαρτών και τη διόρθωση των πρόδηλων λαθών.

Στην περιοχή του Αλμυρού και της ευρύτερης νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αλλά και στον κάμπο του Βελεστίνου, επικρατεί αναβρασμός καθώς πολλοί παραγωγοί κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τις επιδοτήσεις, αφού οι εκτάσεις τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές και δεν έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία αμφισβήτησης, αλλά και η γη τους να περάσει στα χέρια του δημοσίου.

Παραγωγοί σε απόγνωση τις τελευταίες μέρες, έχουν φτάσει μέχρι την πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθούν αν θα δοθεί παράταση ή όχι, πριν δούνε τα χωράφια τους να χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, ενώ άλλοι αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας μέχρι και 2.500 ευρώ, αν έχουν αυτή τη δυνατότητα ώστε να προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Ο αγώνας της αναζήτησης της έκτασης που τους ανήκει μέσα στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί, παραλληλίζεται πλέον με «Γολγοθά», ενώ όσο περνούν οι μέρες και δεν δίνεται από πουθενά σαφής απάντηση, ως προς το αν θα δοθεί παράταση ή όχι, οι θιγόμενοι νιώθουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.

Όσοι έχουν ιδιοκτησίες κοντά σε δασική περιοχή, και αμέλησαν να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία να ερευνήσουν μέσα στους δασικούς χάρτες τη θέση του χωραφιού, αγροτεμαχίου κ.λπ., προκειμένου να διαπιστώσουν το πώς έχει χαρακτηριστεί, τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν την απελπισία, διότι αν έχει καταγραφεί ολόκληρο ή μέρος του ως δασική έκταση και δεν κάνουν ένσταση μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα που τους δίνεται η δυνατότητα, τότε κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες.

Ζητήματα ιδιοκτησίας

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών που απευθύνθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, περιπτώσεις που ήταν δασικές το 1945, και μεταγενέστερα έγιναν καλλιεργούμενες, στους νέους δασικούς χάρτες επανέρχονται ως δασικές. Αυτές είναι περιπτώσεις που οι περισσότεροι πολίτες θα κληθούν να δουν τι πρέπει να κάνουν στο ζήτημα της ιδιοκτησίας. Αυτές οι εκτάσεις που εμφανίζονται ως αγροτικής μορφής το 1945 και δασώθηκαν μεταγενέστερα, αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές, αλλά εφόσον προσκομιστούν τίτλοι και έχουν μεταγραφεί, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα.

Αδύνατη η ανατροπή χαρακτηρισμού

Όπως τόνιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγρότες της περιοχής του Αλμυρού, περιοχές για τις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, συμπίπτουν με περιοχές που έχουν ήδη υπαχθεί στη διαδικασία κτηματογράφησης παλαιότερα. Κάποιος που θα εντοπίσει το ακίνητό του, θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να διακρίνει ποια είναι τα τμήματα που χαρακτηρίζονται δασικά ή μη, γιατί όταν ολοκληρωθεί η προθεσμία και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες είναι αδύνατον να ανατραπεί ο χαρακτηρισμός. Μια έκταση, ακόμα κι αν είναι ιδιωτική, ως δασική έχει κάποιους περιορισμούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί. Παράλληλα για αυτή την έκταση ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος αντίστοιχα κινδυνεύει να χάσει τις επιδοτήσεις αφού βγαίνει εκτός από το σύστημα ΟΣΔΕ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου