Η σημερινή αναγκαιότητα επιβάλλει άλλες προτεραιότητες

η-σημερινή-αναγκαιότητα-επιβάλλει-άλ-55262

Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε καθημερινά το μέλλον της οικονομίας με ενστάσεις που παραπέμπουν σε ιδεοληψίες μίας άλλης εποχής ή με πολιτικές που διώχνουν αντί να προσελκύουν νέους επενδυτές.

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη εξαρχής, όμως έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά της, κυρίως με την αύξηση φόρων. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων, που καταστρέφουν καθημερινά την οικονομία, θα πρέπει να τερματιστούν και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο κυρίως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι περισσότερο από απαραίτητο να μειωθούν αντί να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα.

Και παράλληλα να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη που δεν θα έρθει αυτόματα εάν δεν ληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ενώ όλοι κατανοούν την παραπάνω αναγκαιότητα, δυστυχώς το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν ό,τι πιο καταστροφικό για την οικονομία μας. Η υποχρεωτική και αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, που συνδυάστηκε με μείωση μισθών και αύξηση των φόρων, οδήγησε την οικονομία σε κώμα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μιλάει για επιστροφή στην ανάπτυξη και συνεχίζει να αυξάνει τη φορολογία. Μπορούμε όμως να βγούμε από την ύφεση με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται;

Ασφαλώς όχι. Οποιοδήποτε σενάριο ανάκαμψης μέσα από τη λιτότητα είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Το δείχνει αυτό η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πρέπει να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με στόχους, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα.

Πρέπει να υπάρξει σαφής στρατηγική και στόχευση στην επιστροφή των δημοσίων επενδύσεων, σε επίπεδα ικανοποιητικά σε σχέση με το ΑΕΠ, ώστε να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή, να αρχίσουν τα μεγάλα έργα του νέου ΕΣΠΑ που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει την κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά μας. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν καταρρεύσει περισσότερο από 50% τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει ο οικονομικός Τύπος καθημερινά.

Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε καθημερινά το μέλλον της οικονομίας με ενστάσεις που παραπέμπουν σε ιδεοληψίες μίας άλλης εποχής ή με πολιτικές που διώχνουν αντί να προσελκύουν νέους επενδυτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου