Θα πληρώσουμε αδρά… την προχειρότητα

θα-πληρώσουμε-αδρά-την-προχειρότητα-61981

Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών, με τον τρόπο που λειτούργησε, ουσιαστικά ένιψε τας χείρας του και εμφανίστηκε τυπικά εντάξει, όμως το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί αλαλούμ στην αγορά

Σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των νέων αντικειμενικών αξιών εκφράζουν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εκτιμήσεων ακινήτων, και δεν έχουν άδικο, καθώς επικρατεί ένα ακόμη μεγάλο αλαλούμ εξαιτίας των εισηγήσεων των εκτιμητών ακινήτων, οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δίνουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, που όμως συχνά δεν αντιπροσωπεύουν τις αγοραίες αξίες, ειδικά σε ό,τι αφορά στην κατοικία.

Οι εκτιμητές που κλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης, δεν γνωρίζουν την αγορά ακινήτων, όπως τη ζούνε οι μεσίτες και οι πραγματογνώμονες. Κάνουν αυτό που λέγεται «desk top εκτιμήσεις», αλλά οι τιμές δεν πρέπει να εκτιμώνται από τον υπολογιστή και το google maps, πρέπει να μετράται η ζήτηση και η προσφορά της αγοράς με βάση τις πραγματικές παραμέτρους. Δεν μπορεί ένας εκτιμητής -έτσι όπως μοιράστηκαν οι περιοχές από το υπουργείο- να υπολογίσει ορθά τις τιμές ζώνης σε μία περιοχή την οποία όχι μόνο δεν γνωρίζει σαν επαγγελματίας, αλλά ούτε καν έχει επισκεφθεί σαν πολίτης», τόνιζαν προχθές στη στήλη μεσίτες με αφορμή τη σχετική έρευνα που έκανε ο ΤΑΥΧΔΡΟΜΟΣ για τις προτάσεις που αφορούν στη Μαγνησία.

Με αυτά τα δεδομένα, με βάση τις προτάσεις των εκτιμητών, οι περισσότεροι παράγοντες της κτηματαγοράς περιμένουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλασματικές, και -εξαιτίας αυτών- αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε όλους τους φόρους και τα τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι εκτιμητές υποστηρίζουν ότι η τιμή ζώνης για παράδειγμα σε ένα νεόδμητο κτίριο, δεν μπορεί να είναι κάτω από το κόστος κατασκευής. Αυτή η θέση, που ακούγεται απόλυτα λογική, δεν ισχύει στην πραγματικότητα, γιατί η κρίση έχει οδηγήσει πολλούς κατασκευαστές να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους. Αν δεν συνέβαινε αυτό, δηλαδή αν δεν είχαμε πώληση ακινήτων σε τιμές κάτω του κόστους, θα είχε σε σημαντικό βαθμό ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα, μέχρι τώρα.

Ως εκ τούτου, έχει σχεδόν προεξοφληθεί πως έτσι όπως διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα, δεν θα πρόκειται για αντιπροσωπευτικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις ημιαστικές περιοχές, στις περιφέρειες των πόλεων και στις αγροτικές περιοχές, οι αυξήσεις όμως θα επιβαρύνουν σημαντικά τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών, με τον τρόπο που λειτούργησε, ουσιαστικά ένιψε τας χείρας του και εμφανίστηκε τυπικά εντάξει, όμως το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί αλαλούμ στην αγορά και να προκύψουν, παρά την κρίση και τις μεγάλες μειώσεις στις αγοραίες τιμές ακινήτων, εκτεταμένες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου