ΤΟΠΙΚΑ

Ο «χάρτης» των νέων αντικειμενικών στη Μαγνησία

ο-χάρτης-των-νέων-αντικειμενικών-στ-64987

Ψυχρολουσία για νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων, κτηματαγορά, αλλά και δικαιούχους διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να κινδυνέψουν να απενταχθούν λόγω τεκμηρίων, συνιστούν οι προτάσεις για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών για τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε και παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με βάση τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες εστάλησαν ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών, σε αρκετές περιοχές μέσα στον Βόλο, όπως είναι η Αγία Παρασκευή, η Νέα Δημητριάδα, πιο έξω στο παραλιακό μέτωπο της Αγριάς, αλλά και περιφερειακά σε περιοχές όπως ο Αλμυρός, η Πορταριά και οικισμοί του Νοτίου Πηλίου, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις, οι οποίες θα φέρουν τα «πάνω-κάτω».

«Φωτιά και λαύρα» είναι επίσης οι εισηγήσεις όσον αφορά τις Βόρειες Σποράδες και ειδικότερα τη Σκιάθο. Στον αντίποδα, η πρόταση των εκτιμητών δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες διακυμάνσεις όσον αφορά το κέντρο του Βόλου.

Άνθρωποι της αγοράς που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κάνοντας μία πρώτη προσέγγιση της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους κυρίως για το γεγονός, ότι ενώ είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες πως η αναπροσαρμογή θα φέρει μειώσεις, φαίνεται πως στην πλειονότητα των περιοχών θα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Η αύξηση των τιμών της εφορίας, αναμένεται να συμπαρασύρει συνολικά 21 φόρους, προκαλώντας οικονομικό έμφραγμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς από τις καινούργιες αντικειμενικές θα καθοριστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ως φυσικό επακόλουθο, στις Ζώνες που οι τιμές θα είναι «τσιμπημένες» θα είναι υψηλότερος . Ευθέως ανάλογα, θα αυξηθούν ή ενδεχομένως να μείνουν αμετάβλητοι ή και να μειωθούν, ανάλογα την περιοχή, οι υπόλοιποι φόροι, όπως δωρεάς, κληρονομιάς και γονικής παροχής, ΤΑΠ, φόρος μεταβίβασης, φόρος ανταλλαγής, φόρος διανομής, φόρος ανταλλαγής, αμοιβές συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλακείων, τέλος κτηματογράφησης, εισφορές σε γη ή χρήμα κλπ.

Να σημειωθεί πως στη Μαγνησία, ο κάθε πιστοποιημένος εκτιμητής ανέλαβε συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες υπέβαλλε τις προτάσεις του. Η τελευταία τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών είχε γίνει το 2016 και αφορούσε κυρίως διορθώσεις σε παλαιότερες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ίσχυαν από το 2011.

Ο χάρτης των προτεινόμενων νέων αντικειμενικών αξιών, με βάση την πλειονότητα των εισηγήσεων που προωθήθηκαν από τους εκτιμητές και αφορούν στη Μαγνησία έχει ως εξής, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Παρελθόν οι φτηνές περιοχές

Ο μεγαλύτερος όγκος των αυξήσεων αφορά στις αποκαλούμενες φθηνές περιοχές. Έτσι για παράδειγμα: Στον Βόλο οικισμοί, όπως η Αγία Παρασκευή, η Νέα Δημητριάδα, το Νέο Δέλτα μαζί με την περιοχή Αγ. Σπυρίδωνα και Ξηριά στη Νέα Ιωνία, όπου οι τιμές Ζώνης με βάση τις αντικειμενικές τιμές του 2016 ήταν στα 550, 600 ακόμη και 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τώρα προτείνεται να διαμορφωθούν από 700 ως 900 ευρώ το τ.μ.

Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση, τα φθηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβότερα για την εφορία, οι φόροι που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων –αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές– θα τραβήξουν την ανηφόρα, ενώ οι ιδιοκτήτες των παραπάνω περιοχών θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένο το νέο ΕΝΦΙΑ που θα καθοριστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές.

Στην ίδια κατηγορία, όπου επίσης προτείνονται μεγάλες αυξήσεις, ανήκει ένα μεγάλο κομμάτι της Αγριάς. Πρόκειται για το παραλιακό κομμάτι στο οποίο η τιμή Ζώνης, με βάση τις τελευταίες αντικειμενικές τιμές του 2016, ήταν καθορισμένη στα 550 ευρώ το τ.μ.. Οι εκτιμητές εισηγούνται αύξηση των αντικειμενικών στο ποσό των 800 ευρώ το τ.μ., θεωρώντας ότι «πρόκειται για ένα κομμάτι φιλέτο της Αγριάς, το οποίο δεν είχε εκτιμηθεί δεόντως από το Δημόσιο».

Το πρώτο φιλτράρισμα που γίνεται στις προτάσεις των ιδιωτών εκτιμητών δείχνει επίσης ότι το κύμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές θα χτυπήσει επίσης τον Αλμυρό και τους τουριστικούς προορισμούς του Πηλίου, όπου κατώτερες τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600 -700 ευρώ το τετραγωνικό, προτείνεται να διαμορφωθούν στα 800 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα προτείνεται να μη διαφοροποιηθούν οι τιμές σε περιοχές όπως ο Πτελεός.

Στα ίδια επίπεδα

Οι εκτιμητές προτείνουν να μην υπάρχουν αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές στις κεντρικές συνοικίες του Βόλου, δηλαδή Αγ. Νικόλαο, Αγ. Κωνσταντίνο και σε όλη την περιοχή μέχρι την οδό Αναλήψεως. Εκεί η τιμή Ζώνης από 1400ευρώ το τ.μ. που είχε καθοριστεί το 2011, το 2016 μειώθηκε στο 1.200 ευρώ το τ.μ. ενώ για την περιοχή πάνω από την οδό Αναλήψεως η τιμή Ζώνης προτείνεται να παραμείνει στα 1.050 ευρώ το τ.μ.

Νέα θηλιά για τα νοικοκυριά: «Κλαίνε» από τώρα τα επιδόματά τους δικαιούχοι

Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το «τσουνάμι» των επιπτώσεων που έχουν οι αυξήσεις

Oι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων προσδοκούσαν ότι λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς κατά την τελευταία δεκαετία, θα μειωθούν και οι τιμές που η εφορία καθορίζει στα ακίνητα. Οι εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών δείχνουν ωστόσο ότι οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν.

Αυτό σημαίνει, εμμέσως, ότι για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ ή θα μείνει ίδιος ή θα αυξηθεί, ενώ μαζί με τον ΕΝΦΙΑ συμπαρασύρονται και δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις με βάση τα ακίνητα, από αγοραπωλησίες και γονικές παροχές μέχρι τα τεκμήρια, δημοτικά τέλη κλπ.

Σε μείζον θέμα προβληματισμού εξάλλου, εξελίσσεται το θέμα με τους δικαιούχους επιδομάτων, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους αυξηθεί με βάση την αναπροσαρμογή των τιμών, τότε ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να χάσουν το δικαίωμα στα επιδόματα. «Είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Λογιστών – Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς, που εκτιμά ότι σε μία περίπτωση «η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αντίμετρα, αυξάνοντας ενδεχομένως τα εισοδηματικά όρια, ώστε να μην απολέσουν οι δικαιούχοι επιδομάτων που λαμβάνουν».

Συνεχίζοντας ο κ. Κεχαγιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί τον πρώτο και μεγαλύτερο βραχνά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Το Υπουργείο Οικονομικών, έχει πει κατά καιρούς πως εφόσον χρειαστεί θα μειωθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε η αύξηση των αντικειμενικών τιμών να μην επηρεάσει και άλλο την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Αν αυτό γίνει, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», παρατηρεί επίσης ο ίδιος, περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ.

Αγορές πριν την αναπροσαρμογή

Για την κτηματαγορά, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών λειτουργεί ως «σκωτσέζικο ντους». Από τη μία ενόψει του καθορισμού των τιμών ανά Ζώνη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία κίνηση αφού πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα, πριν τις αυξήσεις που θα τους υποχρεώσουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από την άλλη οι αυξήσεις αυτές, από τη στιγμή που θα ισχύσουν εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν νέο μούδιασμα στην αγορά, σε μία συγκυρία στην οποία οι επαγγελματίες του κλάδου δίνουν μάχη για να κρατηθούν όρθιοι.

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία σχετική κίνηση στην αγορά νεόδμητων κατοικιών. Είναι πολλοί, που φοβούμενοι την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, σπεύδουν να προλάβουν τις νέες επιβαρύνσεις», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, κατασκευαστής και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Μαγνησίας, Ο κ. Παπαγεωργίου ωστόσο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη συνέχεια, καθώς όπως εκτιμά η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών θα συνοδευτεί από το «μούδιασμα της αγοράς αλλά και των ίδιων των ιδιοκτητών ακινήτων» παγώνοντας έτσι κάθε διαδικασία αγοροπωλησίας. «Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, είναι πολυτέλεια κάτι τέτοιο για αυτό και υπάρχει προβληματισμός. Θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά τις αλλαγές που έρχονται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου