ΤΟΠΙΚΑ

«Να σταματήσει ο καθένας να λέει… το μακρύ και το κοντό του»

να-σταματήσει-ο-καθένας-να-λέει-το-μα-68447

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό έργο της ομάδας των επιστημόνων, που έχουν αναλάβει τη σύνταξη επιδημιολογικής μελέτης για τους καρκίνους στον Βόλο.

Η επιδημιολογική μελέτη εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αποκλειστικά, ο επικεφαλής της ομάδας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν επισήμως σε όλους τους φορείς, σε ειδική ημερίδα που θα διοργανωθεί στον Βόλο μέσα στον Ιούνιο.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ήταν σαφής και κατηγορηματικός, ως προς το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποκρυσταλλωμένα στοιχεία ως προς την αιτία των καρκίνων, τη συχνότητά τους και αν στη Μαγνησία η θνησιμότητα λόγω καρκίνων είναι αυξημένη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι όσοι επικαλούνται την επιδημιολογική μελέτη για να υποστηρίξουν οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, κάνουν κακό.

«Ακούω να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του, γιατί αυτό κάνει κακό. Σε ό,τι μας αφορά, εμείς δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε κάτι πριν εξετάσουμε ολοκληρωμένα όλα τα στοιχεία όπως πρέπει και με την ερμηνεία που πρέπει. Είμαι κατηγορηματικός ως προς αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς, από όλους να μην επικαλούνται την επιδημιολογική μελέτη, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα ακόμη όλων των δεδομένων.

«Θέλουμε να «δέσουμε» τα αποτελέσματα. Δεν θέλουμε να βγούμε πρόχειρα και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, για αυτό και πρέπει τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε να είναι απόλυτα τεκμηριωμένα. Να είμαστε σίγουροι γι’ αυτά που λέμε, οπότε πριν τον Ιούνιο δεν εκτιμώ ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό», σημείωσε με νόημα ο κ. Χατζηχριστοδούλου για να προσθέσει:

«Όταν πάρεις ένα αποτέλεσμα μεμονωμένο για να το εμφανίσεις, δεν υπηρετείς τον στόχο. Πρέπει πρώτα να διασταυρώσουμε όλα τα στοιχεία, να κάνουμε την πρόβλεψη και μετά να δώσουμε το αποτέλεσμα».

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ που αφορά στη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και τις διαγνώσεις που έχουν γίνει στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Η καταγραφή σε αυτό το στάδιο δεν αφορούσε μόνο τους καρκίνους, αλλά επίσης καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Τα στοιχεία που επικεντρώθηκε η έρευνα αφορούν στην περίοδο 1999 μέχρι το 2014.

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία έχει ξεκινήσει ήδη η ανάλυση από ομάδα στατιστικολόγων σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών και τους γιατρούς που συμμετέχουν στην έρευνα.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης, με τη χρήση του γεωγραφικού συστήματος θα γίνει σύγκριση των περιοχών, όπου παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα.

Σε δεύτερο στάδιο, η έρευνα έχει στραφεί στη συλλογή στοιχείων από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποκλειστικά και μόνο για τους καρκίνους. Να σημειωθεί ότι στο εγχείρημα συμμετέχουν η έδρα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι προσπάθειες μεταξύ των φορέων ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου 2017. Μέσω της μελέτης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια, θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία για τον «χάρτη» καρκίνων στον Ν. Μαγνησίας, καθώς και εργαλείο για την αντιμετώπισή τους, με στόχο τη μείωση των θανάτων που παρατηρούνται αυξημένοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου