Ποια καθαρή έξοδος;

ποια-καθαρή-έξοδος-71765

Οσο παραμένει εγκλωβισμένη στο συγκεκριμένο επιχείρημα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι παραπάνω. Και έξοδο με κάθε κόστος, αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο πως κανείς δεν επιθυμεί

Δεν ξέρω αν πρόκειται για «παραφωνία» ή συνειδητή επιλογή του Ε. Τσακαλώτου να κρατάει αποστάσεις από τα όσα διατείνεται το Μαξίμου, η επισήμανσή του πάντως χθες στη Λάρισα, ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος και ότι θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των οικονομικών της χώρας, καταρρίπτει ακόμη ένα αφήγημα της κυβέρνησης.

Όταν μάλιστα αυτό λέγεται από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό, τον «Τσάρο» δηλαδή της οικονομίας, που χειρίζεται διαπραγματεύσεις, συμφωνίες με τους θεσμούς και ουσιαστικά επιβλέπει το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα, έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, ουσιαστικά ο κ. Τσακαλώτος είπε το αυτονόητο: ότι μπορεί μεν τυπικά η χώρα να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ουσιαστικά όμως για να γίνει αυτό θέλει πολύ δρόμο ακόμη, και δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών όσο υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι για το 2018 αλλά για πολλά ακόμη χρόνια.

Kαι είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ιδιαίτερα αναιμικός, οι πολίτες επιβαρύνονται μέσα στο 2018 με πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται μαζί με τις πελατειακές προσλήψεις και τις αθρόες προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα υπάρχουν οι εξοντωτικοί φόροι, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική τους ικανότητα, τρέχουν και δεν φτάνουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και, ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, τα εθνικά θέματα βρίσκονται στο «φόρτε τους», και αυτό όπως είναι φυσικό, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει και την πορεία της οικονομίας, αφού μία αναταραχή στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει ντόμινο δυσμενών επιπτώσεων.

Είναι φυσικό πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει όλες αυτές τις παραμέτρους. Μπορεί να κάνει ό,τι της αναλογεί, ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει και καθαρή έξοδο. Για αυτό και η επίκληση αυτής θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όσο παραμένει εγκλωβισμένη στο συγκεκριμένο επιχείρημα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι παραπάνω. Και έξοδο με κάθε κόστος, αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο πως κανείς δεν επιθυμεί, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνοδευτεί από νέες δεσμεύσεις και μέτρα που δύσκολα μπορεί να γίνουν αποδεκτά, από ένα λαό που οκτώ χρόνια τώρα πληρώνει με αιματηρές θυσίες τη σωτηρία της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου