Η οδυνηρή πραγματικότητα

η-οδυνηρή-πραγματικότητα-82090

Η συσσωρευμένη ζημιά των τελευταίων επτά χρόνων είναι τόσο μεγάλη, ώστε μόνο με αποφάσεις και πολιτικές ουσιαστικής στήριξης της λεγόμενης ραχοκοκαλιάς της εθνικής μας οικονομίας, ενδεχομένως ξανά η αγορά να πάρει τα πάνω της.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και ειδικότερα οι έμποροι του Βόλου, βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση. Η μελέτη που παρουσιάστηκε μόλις προχθές, έρχεται να αποτυπώσει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα αδιέξοδα που βιώνουν και τα οποία έχουν οδηγήσει σε δεκάδες λουκέτα. Δυστυχώς το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξει ανάσχεση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Οι λιγοστές ελπίδες που υπήρχαν για κάποια, έστω, αναθέρμανση της αγοράς αρχικά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και έπειτα στην εκπτωτική περίοδο εξανεμίστηκαν γρήγορα και όλοι προσγειώθηκαν στην οδυνηρή πραγματικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει περιορίσει δραματικά τις αγορές της και αυτό φαίνεται στον καθημερινό τζίρο των εμπορικών καταστημάτων.

Τα προβλήματα ρευστότητας είναι πλέον εκρηκτικά. Στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές βρίσκονται, σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο αφού αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Αυτό όμως έχει άμεσο αντίκτυπο για την αγορά που για 8η χρονιά συνεχίζει να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι όποιες αντοχές των επαγγελματιών έχουν εξαντληθεί. Όσοι είχαν απόθεμα το έχουν εξαντλήσει προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Οι συνθήκες πλέον είναι εξαιρετικά αρνητικές και οι προοπτικές για τους επομένους μήνες διαγράφονται τουλάχιστον απαισιόδοξες, παρά το κλίμα που καλλιεργείται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η συσσωρευμένη ζημιά των τελευταίων επτά χρόνων είναι τόσο μεγάλη, ώστε μόνο με αποφάσεις και πολιτικές ουσιαστικής στήριξης της λεγόμενης ραχοκοκαλιάς της εθνικής μας οικονομίας, ενδεχομένως ξανά η αγορά να πάρει τα πάνω της.

Όταν κάθε μήνα οι έμποροι έχουν να πληρώσουν υψηλό ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, επιταγές για τα εμπορεύματά τους, λειτουργικές δαπάνες και την ίδια στιγμή υπάρχουν μέρες που δεν κάνουν σεφτέ, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε πλέον για τον «αργό θάνατο του εμποράκου».

Η αγορά μαραζώνει. Κάνοντας μια βόλτα κανείς στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης αντικρίζει κατεβασμένα ρολά, επιχειρηματίες που εκφράζουν το φόβο τους για το αύριο, καταναλωτές που θαυμάζουν από τις βιτρίνες τα είδη προς κατανάλωση, «χορταίνοντας» τα μάτια τους, όμως δεν πλησιάζουν καν.

Αν δεν αλλάξει άρδην η πολιτική που ακολουθείται, τα χειρότερα έπονται. Η εθνική πρόκληση είναι η ανάταξη και η αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει ζωντανό το εμπόριο. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίζουμε να μετράμε λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας, ως επιστέγασμα μίας 8ετούς σκληρής πολιτικής που συνεχίζει να δημιουργεί καινούργια θύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου