Ακραία πόλωση

ακραία-πόλωση-94557

Δεν είναι δυνατόν η ανάκαμψη να συμβαδίσει με μικροπολιτικές στοχεύσεις και επιδιώξεις. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει η κυβέρνηση πριν αδράξει την ευκαιρία να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους πολώνοντας το κλίμα.

Η σκανδαλολογία ζει και βασιλεύει. Την ώρα που θα περίμενε κανείς να έχουν πάρει μπροστά οι μηχανές, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες να αφορούν στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας και στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, η Βουλή ασχολείται με προανακριτικές. Ο χορός των καταγγελιών εκατέρωθεν καλά κρατεί.

Μετά την υπόθεση Novartis, εδώ και λίγες μέρες απασχολούν την επικαιρότητα και οι αναφορές από τις γερμανικές αρχές για μίζες ύψους 370.000 ευρώ που αφορούν την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό στην Αθήνα στην περίοδο 2003-2007.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της σκανδαλολογίας που συντηρείται από την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση πέρασε στην αντεπίθεση μετά την πρότασή της για σύσταση προανακριτικής για διερεύνηση τυχόν ευθυνών που αφορούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όλα αυτά ωστόσο συνθέτουν ένα νοσηρό κλίμα, διότι οδηγούν σε ακραία πόλωση.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, η συναίνεση πάει περίπατο, και αν η κυβέρνηση ελπίζει σε αυτή, ας το ξεχάσει.

Δεν είναι δυνατόν η ανάκαμψη να συμβαδίσει με μικροπολιτικές στοχεύσεις και επιδιώξεις. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει η κυβέρνηση πριν αδράξει την ευκαιρία να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους πολώνοντας το κλίμα.

Είναι πλέον σαφές πως η σκανδαλολογία επιστρατεύτηκε ως αντιπερισπασμός, με την προσδοκία να ισοφαριστεί το αρνητικό κλίμα εξαιτίας των συνεπειών που έχει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Έτσι όμως θυσιάζεται η ουσία, που δεν είναι άλλη από τη συνένωση δυνάμεων για την πραγματική έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθούν ούτε οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ούτε του ιδίου του πρωθυπουργού, που μόλις προχθές με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, εμφανίστηκε πολωτικός.

Το ενδεχόμενο να μπει η χώρα σε μία περίοδο αυξανόμενης πολιτικής έντασης, με ειδικά δικαστήρια, αλλά και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στέλνει το εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο μήνυμα, τόσο στους Ελληνες πολίτες όσο και στο εξωτερικό. Ήδη, το κλίμα στην αγορά είναι παγωμένο.

Όσο η πολιτική ζωή θα βυθίζεται στη σκανδαλολογία, τόσο θα απομακρύνονται οι ευκαιρίες ανάτασης. Ως πολίτες το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και το πληρώσαμε ακριβά. Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα τα περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν και οι ευκαιρίες δεν είναι ατέλειωτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου