ΤΟΠΙΚΑ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Περιφέρεια από τον Πατή Κουτσάφτη

ψήφος-εμπιστοσύνης-στην-περιφέρει-96133

Κραυγή αγωνίας από το δήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη. Μπροστά στον κίνδυνο, η πολιτική σύγκρουση ΥΠΟΜΕΔΙ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αποπροσανατολίσει από τον κυρίαρχο στόχο, που δεν είναι άλλος από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Αν. Πήλιο και για να επιτευχθεί χρειάζεται τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων, απευθύνει εμμέσως πλην σαφώς έκκληση ότι « χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις ενωμένες».

Η ηχηρή παρέμβαση του δημάρχου, έρχεται μία μέρα μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Πήλιο με φόντο τον αποκλεισμό της Περιφέρειας από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου και την επίθεση Σπίρτζη στην περιφερειακή αρχή.

Ο κ. Πατής Κουτσάφτης, όπως έκανε και ενώπιον του Υπουργού Υποδομών, γεγονός που κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έτσι και στη χθεσινή του δήλωση, επαναλαμβάνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι κ.κ. Κων. Αγοραστός και Δωροθέα Κολυνδρίνη, ήταν εξαρχής στο πλευρό του Δήμου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή και την ανακούφιση των πληγέντων.

Αναγνωρίζει επίσης ότι οι ανακοινώσεις Σπίρτζη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα και στον απόηχο της έντονης κριτικής που δέχτηκε η κυβέρνηση τόσο για την αργοπορημένη αντίδρασή της στη βιβλική καταστροφή στην περιοχή του Αν. Πηλίου, όσο και για τα όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά την έλευση του κυβερνητικού κλιμακίου, η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ανέλαβε να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση, ασκώντας αφενός κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου υιοθετώντας τις επικρίσεις Σπίρτζη κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δήλωση με την οποία επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιτελεί σωστά το ρόλο της έκανε επίσης χθες ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Περιφέρεια από Κουτσάφτη

Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, στη γραπτή δήλωσή του, επισημαίνει ως αναγκαιότητα τη συνένωση όλων των δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστούν ενιαία και με αποτελεσματική ισχύ τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Πήλιο,

“Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, η αυτοψία σε δεκάδες πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και οι ανακοινώσεις που έγιναν, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την δύσκολη προσπάθεια. Έναν αγώνα από τον οποίο δεν θα μπορούσε να λείψει κανείς.

Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι καθημερινή και αποτελεσματική, ειδικά μετά τις καταστροφές από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Η επί τόπου παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας, επαύξησε τα αποτελέσματα των προσωρινών παρεμβάσεων και βελτίωσε τη διαχείριση μιας κατάστασης που έμοιαζε να μην είναι αντιμετωπίσιμη, τραγική.

Διατέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέσα και δυνάμεις, ώστε η περιοχή να ανακουφιστεί άμεσα και οι ρυθμοί να μην αποκλίνουν ανεπανόρθωτα από την κανονικότητα.

Χρειάζεται πολλή δουλειά για να επουλωθούν οι πληγές. Απαιτούνται γενναίες χρηματοδοτήσεις για να διατηρήσουμε τη δυναμική του Πηλίου. Πάνω όμως από τις μελέτες και τις πιστώσεις, χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις ενωμένες στο μέτωπο για τη δημιουργική αποκατάσταση του Πηλίου.

Δεν είναι ώρα να μετρήσουμε αντιδράσεις αλλά να αναμετρηθούμε με την ιστορική ευθύνη μας, να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε όλοι μαζί, ο καθένας με τον διακριτό ρόλο του αλλά με κοινή στόχευση.

Ως Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου ευχαριστούμε όλους όσοι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, βρίσκονται μαζί μας και παλεύουν για να σώσουμε το Πήλιο, τους ανθρώπους του και τις περιουσίες τους.

Η μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε όσους έμειναν άστεγοι ή είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται, είναι ευκολότερη όταν ενώνονται πολλές δυνάμεις και αυτό επιδιώκουμε» καταλήγει ο κ. Πατής.

Δήλωση Μ. Χρυσοβελώνη

Από την πλευρά της η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη επικρίνοντας όσους άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων τονίζει:

«Όσο εξελισσόταν τα καιρικά φαινόμενα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην περιοχή μας, εκλεγμένοι και μη, καταφερόταν λυσσαλέα κατά της Κυβέρνησης με ακραίους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς , ασκώντας στείρα και ανούσια αντιπολίτευση πάνω στην καταστροφή, επικαλούμενοι απουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, ωσάν αυτοί θα μπορούσαν να πράξουν κάτι ουσιαστικό, ενόσω εξελισσόταν τα καιρικά φαινόμενα και το έδαφος δεν είχε καθίσει, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει.

Στην αδικαιολόγητη έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας της Περιφέρειας με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου αναφέρθηκε ο υπουργός κ. Σπίρτζης και δε θα αναφερθώ και πάλι σ’ αυτή. Η ουσία όμως είναι ότι η Κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από δύο υπουργούς κ.κ. Κ. Παπανάτσιου και Χρ. Σπίρτζη και έναν Γενικό Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη, ήταν παρούσα επί ώρες στις πληγείσες περιοχές, κάνοντας ουσιαστικές προτάσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει άμεσα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να γίνουν οι δέουσες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και να αποζημιωθούν οι πολίτες, όπως και να τύχουν ελαφρύνσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εκτός όμως αυτού, όπως εξήγγειλε ο υπουργός κ. Σπίρτζης, ο στρατός μέσω της ΜΟΜΑ είναι έτοιμος να συνδράμει στην αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου, κατ ‘ εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, εφόσον ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου το κρίνει απαραίτητο και το αιτηθεί. Ίσως αυτό να ενοχλεί κάποιους και να βάζει φραγμούς στο αντιπολιτευτικό μένος τους. Θα πρέπει όμως να τους βοηθήσει να δουν μ’ ένα άλλο μάτι την πολιτική συνεισφορά και όχι με όρους κομματικούς και εμφυλιοπολεμικούς». Τέλος σημειώνει πως «ακόμα και αν υπήρχαν καλύτερες υποδομές στο οδικό δίκτυο, οι ζημιές να ήταν και πάλι ανυπολόγιστες καθώς υποδομές στο οδικό δίκτυο ήταν προβληματικές, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε αλλά που είναι γνωστοί σε όσους ασχολούνται με τα κοινά και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν» όπως αναφέρει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου