ΤΟΠΙΚΑ

Στο «ψυγείο» ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου

στο-ψυγείο-ο-νέος-οργανισμός-του-νοσ-97379

Ξεχασμένος στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου. Ένα χρόνο μετά την υποβολή της πρότασης από τη Διοίκηση του Αχιλλοπούλειου, το θέμα παραμένει παγωμένο, στερώντας όμως -σύμφωνα με τους γιατρούς- πολύτιμα κονδύλια από το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μάνθος Δραμητινός, παρότι αναγνωρίζει ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος χωρίς να υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις, και πως για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου δεν αρκεί από μόνος του ο νέος οργανισμός, «αφού σταδιακά λαμβάνονται αποφάσεις και προχωρούν διαδικασίες, οι οποίες ουσιαστικά σηματοδοτούν τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς» όπως είπε.

Σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο» με δύναμη 400 οργανικών κλινών εφημερεύει όλο το 24ωρο. Διαρθρώνεται σε τέσσερις τομείς α) Παθολογικός με δυναμικότητα 171 κλίνες, β) Χειρουργικός με δυναμικότητα 176 κλίνες, γ) Εργαστηριακός και δ) Τομέας Ψυχικής Υγείας με δυναμικότητα 40 κλινών.

Με τον νέο οργανισμό, εφόσον εγκριθεί, οι κλίνες από 400 αυξάνονται σε 460, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αλλά και αύξηση του αριθμού ιατρών και εργαζομένων.

Στην πρόταση που έχει υποβληθεί προβλέπεται η σύσταση τμημάτων απεικόνισης, ημερήσιας νοσηλείας, Ακτινοθεραπευτικής-Ογκολογίας, Επεμβατικής Καρδιολογίας, Αντιμετώπισης Οξέων Εγκεφαλικών ενταγμένης στο Νευρολογικό τμήμα, Χειρουργικής Θώρακος-Αγγείων. Επίσης προβλέπεται η σύσταση Παιδοχειρουργικού τμήματος, Μονάδας Γναθοχειρουργικής, Παρηγορικής Θεραπείας, τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και αυτοτελούς ΤΕΠ με την Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας & τις κλίνες τους ενταγμένες στον Οργανισμό του ΓΝ Βόλου (χρήζει ανάλογης ρύθμισης-αντιστοίχισης με τις προβλέψεις της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας).

Απαραίτητο το επιπλέον προσωπικό

Αν εγκριθεί ο νέος οργανισμός, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα είναι η ενίσχυση των κλινικών με επιπλέον προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και υπό τις σημερινές συνθήκες η υποστελέχωση αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην καθημερινή λειτουργία του Αχιλλοπούλειου.

Οι οργανικές θέσεις των γιατρών προβλέπεται να αυξηθούν σε 200 από 155 που προβλέπει ο σημερινός οργανισμός στα χαρτιά, αφού ενεργοί γιατροί στο Νοσοκομείου Βόλου είναι περίπου 90.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εξαρχής η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κράτησε αποστάσεις από την πρόταση της Διοίκησης. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ κ. Ν. Χαυτούρας μάλιστα αμφισβήτησε ευθέως αν μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος οργανισμός, με δεδομένο το πρόβλημα υποστελέχωσης και τη στασιμότητα που καταγράφεται στην προκήρυξη μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου