Το νοσηρό κλίμα και η οικονομία

το-νοσηρό-κλίμα-και-η-οικονομία-109740

Το ενδεχόμενο να μπει η χώρα σε μία περίοδο αυξανόμενης πολιτικής έντασης, με ειδικά δικαστήρια και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στέλνει στην οικονομία το εντελώς αντίθετο μήνυμα από το επιδιωκόμενο

Η απόφαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis ελήφθη. Η χώρα ωστόσο από σήμερα μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς. Λάσπη, προσωπικές επιθέσεις, πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τις τελευταίες εβδομάδες συνθέτουν ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα. Η σκανδαλολογία επέστρεψε, και αντί να πάμε προς τα εμπρός γυρίζουμε προς τα πίσω.

Η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα όπλα στο προεκλογικό τραπέζι αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υπόθεση της Novartis. Ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που έχουν συνειδητοποιήσει ότι το όλο θέμα συνιστά πολιτική σκευωρία εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.

Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση, ο πολιτικός «πόλεμος» τώρα αρχίζει. Όμως η τροπή που έχει πάρει η πολιτική κατάσταση στη χώρα χτυπά για άλλη μια φορά καμπανάκι κινδύνου στις αγορές.

«Η υπόθεση Novartis και η σφοδρή πολιτική σύγκρουση αυξάνουν ραγδαία το ρίσκο της χώρας (country risk) με απρόβλεπτες συνέπειες για το σχέδιο μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή, ανεξαρτήτως “καθαρής ή άλλης εξόδου”», γράφει ο χθεσινός διεθνής οικονομικός Τύπος.

Το ενδεχόμενο να μπει η χώρα σε μία περίοδο αυξανόμενης πολιτικής έντασης, με ειδικά δικαστήρια και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στέλνει στην οικονομία το εντελώς αντίθετο μήνυμα από το επιδιωκόμενο.

Ήδη, το κλίμα στην αγορά ομολόγων δείχνει τις διαθέσεις των επενδυτών. Ενώ στις διεθνείς αγορές υπήρξε βελτίωση, μετά το sell-off των περασμένων ημερών, η ελληνική αγορά κρατικών τίτλων συνεχίζει αρνητικά.

Λογικό και αναμενόμενο. Η άνοδος του πολιτικού ρίσκου στη χώρα αλλάζει άρδην το τοπίο, καθώς, εκτός των άλλων, σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και τα stress tests των τραπεζών, ενώ στέλνει για άλλη μια φορά σήμα πως η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ανακτήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψουν μια ομαλή επιστροφή στις αγορές.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει τους συνομιλητές του ότι όλα βαίνουν καλώς και καλεί τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα, οι πολιτικές εξελίξεις όμως δεν συνηγορούν ως προς αυτό.

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται στα χαρακώματα με την αντιπολίτευση, είναι προφανές ότι εθνική συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει. Το κλίμα διχασμού υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αν δεν το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση, κακώς, διότι οι συνέπειες ενδεχομένως να είναι δυσμενείς για τη χώρα και την οικονομία.

Κατά τα άλλα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την έκβαση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου