Και οι απώλειες συνεχίζονται

και-οι-απώλειες-συνεχίζονται-118291

Μία σειρά νέων οικονομικών στοιχείων και ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και ο επιχειρηματικός κόσμος

Μία σειρά νέων οικονομικών στοιχείων και ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και ο επιχειρηματικός κόσμος, οι οποίοι δηλώνουν ότι δυσκολεύονται ολοένα και πιο πολύ να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από μήνα σε μήνα τα φέσια μεγαλώνουν.

Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα «φέσια» δηλαδή του κράτους που στερούν ρευστότητα από την αγορά, τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το γεγονός ότι η αγορά και η επιχειρηματική κοινότητα έχουν στερέψει από ρευστό.

Τα στοιχεία μπορεί να έχουν αρνητική χροιά, όμως δεν παύουν να βασίζονται σε έρευνες που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών παγιώνονται πλέον, εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις διότι οι προϋποθέσεις που μπαίνουν είναι πολύ περιοριστικές, και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που έχει ως αποτέλεσμα το 60% και πλέον των επιχειρήσεων στη χώρα μας να βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Έτσι μοιραία οδηγούνται επιχειρήσεις στο κλείσιμο, ή ακόμη όσες παραμένουν ανοιχτές να βρίσκονται ουσιαστικά σε κώμα, δίνοντας μάχη για να παραμείνουν ζωντανές.

«Όποιος αντέξει τώρα δεν έχει να φοβάται τίποτα», έλεγε προχθές μιλώντας στο SKAI ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κων. Μίχαλος, αναφερόμενος στον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον.

Και είναι πράγματι έτσι. Όσοι μπορέσουν τώρα να παραμείνουν όρθιοι… θα έχουν πετύχει τον μεγαλύτερο άθλο.

Αυτό καλύτερα από τον καθένα το αντιλαμβάνονται οι δανειστές, οι οποίοι δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν, πως οι πολιτικές που επέβαλαν στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις. Απλώς επειδή χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο, θέλουν να δούνε μέχρι τέλος πώς θα εξελιχθεί το πείραμα. Ακόμη κι αν αυτό κοστίσει και νέες απώλειες, όπως έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που χάθηκαν στον βωμό των πολιτικών που επιβλήθηκαν ελέω των μνημονίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου