Οι έλεγχοι καλά κρατούν …αλλά

οι-έλεγχοι-καλά-κρατούν-αλλά-126893

Πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να επαναπροσδιορίσει τη στάση του όσον αφορά το ύψος των προστίμων, όπως έχει προαναγγείλει, και να θωρακίσει το προσωπικό του ώστε να μη βρίσκεται αντιμέτωπο πολύ συχνά με την οργή των εργοδοτών.

Αν μιλήσει κανείς με το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας ή με ελεγκτές του ΙΚΑ, θα διαπιστώσει ότι αρκετές φορές σημειώνονται απίστευτα συμβάντα στους ελέγχους που γίνονται με σκοπό να παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία. Το φαινόμενο έχει μάλιστα αυξητική τάση, όπως υποστηρίζουν όσοι υπάλληλοι συμμετέχουν σε συνεργεία που πραγματοποιούν ελέγχους.

Αυτό αποδεικνύει από τη μία την ιδιαιτερότητα της εργασίας σε μια περίοδο, και την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της παραβατικότητας, και από την άλλη το αδιέξοδο επιχειρήσεων που προκειμένου να παραμείνουν όρθιες επιλέγουν να παραβαίνουν τον νόμο, πληρώνοντας τσουχτερά πρόστιμα.

Η αδήλωτη εργασία έχει εξελιχτεί πλέον σε Λερναία Ύδρα. Ασφαλώς και είναι παράνομο, και απάνθρωπο ταυτόχρονα, εργαζόμενοι που δουλεύουν να «είναι αόρατοι», να μην ασφαλίζονται και έτσι να χάνουν όσα δικαιώματα απορρέουν από αυτό. Τα πρόστιμα όμως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Το Υπ. Εργασίας οφείλει να ξαναδεί το ύψος των ποσών που βεβαιώνονται. Στο κάτω-κάτω, υπό άλλες συνθήκες ελήφθησαν οι υπουργικές αποφάσεις πριν από λίγα χρόνια, και άλλα τα δεδομένα σήμερα.

Ακόμη και η πιο στιβαρή επιχείρηση είναι δύσκολο πλέον να πληρώσει 9.000 ή 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Με μαθηματική ακρίβεια -αν όχι αμέσως- θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Για αυτό και είναι οξύμωρο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που επιμένουν να καταστρατηγούν τη νομοθεσία ενώ θα μπορούσαν να γλυτώσουν το πρόστιμο ασφαλίζοντας τον εργαζόμενο, και ταυτόχρονα ότι το Υπ. Εργασίας ενώ ξέρει ότι δύσκολα πληρώνονται τέτοια πρόστιμα, δεν προχωρά σε μείωση των ποσών, ώστε και οι παραβάτες να τιμωρούνται αλλά και οι επιχειρήσεις να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Αυτά όσον αφορά τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, διότι υπάρχει και ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας. Οι εργαζόμενοι που απαρτίζουν αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και οι οποίοι πολλές φορές δέχονται απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακίζονται και βρίσκονται αντιμέτωποι πολλές φορές με την οργή εργοδοτών. Δεν είναι δυνατόν όμως να είναι τα εξιλαστήρια θύματα.

Για αυτό και το υπουργείο οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στάση του όσον αφορά το ύψος των προστίμων, όπως έχει προαναγγείλει, και να θωρακίσει το προσωπικό του ώστε να μη βρίσκεται αντιμέτωπο πολύ συχνά με την οργή των εργοδοτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου