Προτάσεις υπάρχουν ποιος τις λαμβάνει υπόψη είναι το θέμα

προτάσεις-υπάρχουν-ποιος-τις-λαμβάνε-129495

Οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ οι άλλες μισές δηλώνουν είτε έχει αυξηθεί ή ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα

Εάν ρωτήσει κανείς τους επαγγελματίες τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψουν, απαντούν ότι θα πρέπει να γίνει ένας νέος επανασχεδιασμός, που θα ιεραρχεί αλλά και θα προγραμματίζει μια αναπτυξιακή πορεία για τα επόμενα 20 χρόνια.

«Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά έχουμε και απαιτήσεις από μια συντονισμένη πολιτεία, ώστε να αντιμετωπιστούμε ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Οι μικρομεσαίοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, διότι είναι η μοναδική λύση ώστε να μειωθεί η ανεργία», υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες,

Έχουν καταθέσει μάλιστα προστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αναδιοργάνωση εκ βάθρων της φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών και των αυτοαπασχολούμενων, με καθορισμό ακόμη και συγκεκριμένου ποσού φόρου ανάλογα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης, δεν έχουν όμως εισακουστεί μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, μία ακόμη έρευνα που έγινε λέει πως 8 στους 10 μικρομεσαίους επιχειρηματίες απάντησαν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν είναι δίκαια, αφού το φορολογικό κόστος που προκύπτει από αυτά που επιβάλλονται, επιβαρύνει σημαντικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο ερώτημα μάλιστα κατά πόσον ένα πιο αυστηρό φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, από την έρευνα προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι.

Οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ οι άλλες μισές δηλώνουν ότι έχει αυξηθεί ή ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον τρόπο φορολογικού ελέγχου που προτιμούν οι μικρές επιχειρήσεις. Το 57,4% των επιχειρήσεων προτιμά ένα προαιρετικό σύστημα «αυτοελέγχου», με καταβολή ενός αντικειμενικού ποσοστού ώστε να αποφεύγεται η εμπλοκή με τις φορολογικές αρχές, ενώ μόνο το 30,4% προτιμά το σύστημα ελέγχου βάσει εσόδων – εξόδων.

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο και χωρίς τη φυσική επαφή ελέγχοντος και ελεγχόμενου, προτείνουν εδώ και χρόνια οι επαγγελματίες.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι εφαρμόσιμες, αρκεί αυτή η περιβόητη διαβούλευση που επικαλούνται κάθε φορά οι εκάστοτε κυβερνώντες όταν είναι να νομοθετήσουν περί των φορολογικών, να μην είναι προσχηματική αλλά ουσιαστική, και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς, όπως για παράδειγμα οι παραπάνω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου