Το συλλαλητήριο και τα νέα δεδομένα

το-συλλαλητήριο-και-τα-νέα-δεδομένα-147324

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως το ονοματολογικό ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Κατ’ αρχάς απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα όμως φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση με το Ποτάμι, πιθανότατα και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, της οποίας το «μήνυμα» παραμένει θολό.

Aκόμη και όσοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη δυναμική και τη μεγαλειώδη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό, αντιλαμβάνονται πως έχουν διαμορφωθεί πλέον νέα δεδομένα.

Aποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Κατ’ αρχάς προς την κυβέρνηση, η οποία επιμένει να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται στο Σκοπιανό, χωρίς τα κόμματα της Βουλής και τον ελληνικό λαό να γνωρίζουν επακριβώς το πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης. Όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, αν μη τι άλλο οφείλει -όπως γινόταν πάντα- να ενημερώσει τουλάχιστον τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά δεύτερον, το συλλαλητήριο της Κυριακής αποτελεί ηχηρό μήνυμα για όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι και το μικρότερο κόμμα του συνταγματικού τόξου.

Πέρα από σκοπιμότητες και γραμμές, οι πολίτες ένωσαν τη φωνή τους στη συμπρωτεύουσα εκφράζοντας την κατηγορηματική και κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει το όνομα ή παράγωγο του «Μακεδονία».

Ουδείς δικαιούται να κλείσει τα αυτιά του σ’ αυτό. Και επιπλέον είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να τοποθετούν ξεκάθαρα δημοσιοποιώντας την άποψή τους, ώστε ο λαός να γνωρίζει τι πρεσβεύει ο καθένας.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως το ονοματολογικό ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Κατ’ αρχάς απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα όμως φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση με το Ποτάμι, πιθανότατα και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, της οποίας το «μήνυμα» παραμένει θολό.

Μόνο τυχαίο -όπως γράφτηκε χθες- δεν είναι, ότι ακόμα και εκείνα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκούσαν κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων για το «Μακεδονικό», όχι μόνο προσφέρουν ολόπλευρη στήριξη στον πρωθυπουργό αλλά καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, «πυροβολώντας» εκείνους που δηλώνουν αντίθετοι. Ειδικότερα, τον κυβερνητικό τους εταίρο τους ΑΝΕΛ, τη σύμπραξη με τους οποίους οι «53+» χαρακτήρισαν στο πολιτικό τους κείμενο «παρά φύσιν» συμμαχία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή που είναι υποχρεωμένη πρώτα από όλους να μιλήσει δημόσια, ξεκάθαρα και ειλικρινά είναι η κυβέρνηση. Και πρέπει να το κάνει σύντομα. Το να βγαίνει ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, να ταυτίζει όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με ακραία φασιστικά στοιχεία, απαξιώνοντας τη διαφορετική άποψη, μόνο και μόνο επειδή δεν συμπίπτει με την κυβερνητική γραμμή, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο.

Είναι εξίσου ανεπίτρεπτο κάθε λαϊκή άρνηση να μεταφράζεται σε εθνικισμό, την ώρα που οι γείτονες ξεχειλίζουν από επιθετικό εθνικισμό, τον οποίο κάνουν ότι δεν βλέπουν, όσοι επιμένουν σε οποιαδήποτε λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου