Περιμένουν τον «από μηχανής θεό»

περιμένουν-τον-από-μηχανής-θεό-155341

Υπονομεύεται το μέλλον της χώρας με τη λογική της εμμονής στην υπερφορολόγηση, η οποία σε συνδυασμό με την απουσία κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στην οικονομία.

Ο φορολογικός Γολγοθάς για τους Ελληνες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ειδικά κάθε τέλος του μήνα υπάρχουν μέρες δυσβάσταχτων βαρών και πληρωμών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μία υπερφορολόγηση άνευ προηγουμένου, που δεν αφήνει περιθώρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανασάνουν, και ούτε πρόκειται, καθώς είναι εξαιρετικά συνειδητή θέση η επιβολή φόρων. Μία θέση όμως που αποδεικνύεται όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και καταστροφική, όπως προκύπτει από την πραγματικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και από τα οικονομικά δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα επισημαίνονται με αριθμούς στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έθεσε δε και μία ακόμη παράμετρο. Η αύξηση των φόρων προκαλεί πολύ περισσότερες παρενέργειες από την περικοπή δαπανών στην Ελλάδα.

Η λύση που προτείνει η ΤτΕ είναι η στροφή στην περικοπή δαπανών, γιατί έχει πολύ πιο μικρές παρενέργειες, και σε όρους ύφεσης και σε ροπή για φοροδιαφυγή.

Κάθε περικοπή δαπανών κατά 1 ευρώ προκαλεί μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7 ευρώ, όταν κάθε αύξηση φόρων κατά 1 ευρώ προκαλεί μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8 ευρώ… Οι διαφορές είναι τεράστιες και η ζημιά σωρεύεται. Γιατί την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η επιλογή άσκησης φορομπηχτικής πολιτικής ήταν εντελώς μονόπαντη, έχοντας ως στόχο η κυβέρνηση να «διασφαλίσει» την πελατεία της, να συντηρήσει τις αυξήσεις στο Δημόσιο, να μεγεθύνει το κράτος με τη δημιουργία νέων δημοσίων επιχειρήσεων και να αποφύγει το «νοικοκύρεμα» των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει. Αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης και μείωση των υπέρογκων φόρων. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή της είναι επιλογή καταστροφική, διότι εκτός όλων των άλλων ενισχύει και τη φοροδιαφυγή.

Υπονομεύεται το μέλλον της χώρας στη λογική της εμμονής στην υπερφορολόγηση, η οποία σε συνδυασμό με την απουσία κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στην οικονομία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όσο και να προπαγανδίζει η κυβέρνηση την έξοδο από τα μνημόνια, το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο. Εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχει «από μηχανής θεός» που θα βρέξει λεφτά για να κινηθεί ξανά η χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου