Με μπαλώματα η υγεία δεν αναβαθμίζεται

με-μπαλώματα-η-υγεία-δεν-αναβαθμίζετα-169061

Δεν είναι δυνατόν να μένει ουσιαστικά μετέωρο ένα δημόσιο σύστημα υγείας, μόνο και μόνο για να λειτουργήσει μία νέα δομή αφενός, και αφετέρου να καλούνται οι υπάρχοντες γιατροί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αντί να δοθεί η δυνατότητα για νέες συμβάσεις αξιοπρεπούς απασχόλησης νέων γιατρών.

Αφού πολυδιαφημίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας η μεταρρύθμιση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και η νέα δομή των Τοπικών Ομάδων Υγείας, έφτασε η ώρα να λειτουργήσουν οι νέες ΤΟΜΥ. Αν κρίνουμε από το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν στον Βόλο, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για καλή αρχή.

Και αυτό διότι με μπαλώματα και μετακινήσεις γιατρών, που θα λείψουν από άλλες δομές, δεν είναι δυνατόν να στηθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και να είναι και αποτελεσματικό προς όφελος των ασφαλισμένων.

Δεν είναι δυνατόν να μένει ουσιαστικά μετέωρο ένα δημόσιο σύστημα υγείας μόνο και μόνο για να λειτουργήσει μία νέα δομή αφενός, και αφετέρου να καλούνται οι υπάρχοντες γιατροί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αντί να δοθεί η δυνατότητα για νέες συμβάσεις αξιοπρεπούς απασχόλησης νέων γιατρών. Ακόμη και εκείνοι που αρχικά αποφάσισαν να συμμετέχουν, εγκατέλειψαν στην πορεία, και αυτό μόνο καλός οιωνός για τη συνέχεια των ΤΟΜΥ δεν μπορεί να είναι.

Το πρόβλημα άλλωστε με τις νέες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εστιάζεται κατά πρώτον στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Γι’[ αυτό εξάλλου και υπάρχουν οι αντιδράσεις από τους γιατρούς. Ουσιαστικά το σύστημα είναι απωθητικό για τους γιατρούς διότι δεν εξασφαλίζει επιστημονική προοπτική, είναι ασαφείς οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές, ενώ η βιωσιμότητα του συστήματος μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ είναι αμφίβολη, για αυτό και με δεδομένο ότι οι ΤΟΜΥ είναι ένα πείραμα με χρηματοδότηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας από το ΕΣΠΑ, δικαιολογημένα οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων ανά τη χώρα επιμένουν, και έχουν δίκιο, πως θα πρέπει από τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να δεσμευτεί για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, ώστε να μη λήξει άδοξα το νέο εγχείρημα.

Είναι προφανές με βάση τα προαναφερθέντα, πως το Υπουργείο Υγείας βιάστηκε πολύ για να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Με μπαλώματα ωστόσο γίνεται σαφές πως ακόμη και το πιο ελπιδοφόρο εγχείρημα μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο.

Και όταν μάλιστα αφορά στον τομέα της υγείας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Δεν πρόκειται για θέμα γοήτρου αλλά για την ουσία. Με το «ξήλωμα» γιατρών από τη μία δομή, για να υπηρετηθεί μία άλλη, ασφαλώς και δεν μπορεί να περιμένει κανείς βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Οι ιδεοληψίες και οι εμμονές σε τέτοια ζητήματα είναι κακός σύμβουλος. Γυρίζουν μπούμερανγκ, και το μεγάλο «θύμα» εκτός από την υγεία είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, που πληρώνουν εισφορές και δικαιούνται να έχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου