Με την πλάτη στον τοίχο

με-την-πλάτη-στον-τοίχο-172848

Το συνολικό κόστος εργασίας -άμεσο και έμμεσο- σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά 30% περίπου

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται με «την πλάτη στον τοίχο» για να δεχθούν εργατοκτόνες ρυθμίσεις για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Και έτσι με τις ευλογίες της Πολιτείας, ο εργασιακός μεσαίωνας συνεχίζεται και μάλιστα διευρύνεται με δυσμενέστατες συνέπειες για την αγορά εργασίας, καθώς από μήνα σε μήνα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι βγαίνουν εκτός γιατί χάνουν τη δουλειά τους.

Το τοπίο στην αγορά εργασίας παραμένει με αρνητικό πρόσημο. Και αυτή η κατάσταση αφορά στους εν ενεργεία εργαζόμενους. Το ότι χιλιάδες πολίτες ξεροσταλιάζουν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν ένα επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ, το ότι η πλειοψηφία των ανέργων παραμένει στον … πάγκο δύο και τρία χρόνια, είναι ένα θέμα ακόμη πιο σοβαρό, καθώς τείνει να καταστεί μία από τις χειρότερες παθογένειες της σημερινής κοινωνίας.

Μίας κοινωνίας που τα θεμέλιά της τρίζουν επικίνδυνα, και εάν σύντομα δεν βρεθούν λύσεις, η κοινωνική έκρηξη είναι μπροστά, ειδικά για όσους δεν βλέπουν καμία ελπίδα μπροστά και δεν έχουν πλέον να κερδίσουν τίποτα, καθώς σταδιακά η ανεργία και η ανέχεια τούς οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση.

Την ίδια ώρα οι αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι οι πιο χαμηλές. Προσεγγίζουν μόνο το 65% του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού μισθού -των 15 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας- ενώ παρατηρείται υψηλός βαθμός παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, καθώς το 1/5 του εργατικού δυναμικού απασχολείται ανασφάλιστο, γεγονός που ευνοείται από την ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου της.

Το συνολικό κόστος εργασίας -άμεσο και έμμεσο- σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά 30% περίπου. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, γύρω στο 25%, αμείβεται με τις ελάχιστες αμοιβές, ενώ περίπου το 30% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αμείβεται χαμηλότερα από τις κατώτατες αμοιβές. Η συγκέντρωση της ανεργίας στους νέους, καθώς και τα σχετικώς χαμηλά ποσοστά συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό, είναι συμβατά με αυτή την υπόθεση.

Επίσης οι γυναίκες εργαζόμενες αμείβονται κατά 22% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στις συντάξεις των γυναικών. Για τον λόγο αυτό, ο κίνδυνος για τις συνταξιούχους γυναίκες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις φτώχειας είναι μεγαλύτερος.

Την ίδια ώρα η περιοχή μας οι ρυθμίσεις με μειώσεις μισθών από 15 έως και 30% στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Με βάση τα προαναφερθέντα υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως η «εργατική τάξη δεν πάει στον παράδεισο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου