Δυσανάλογο βάρος

δυσανάλογο-βάρος-173949

Για να δημιουργηθούν ωστόσο αυτές οι νέες θέσεις εργασίας, αυστηρή προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος, φιλικού προς την απασχόληση. Και αυτό προς το παρόν παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογο βάρος στη δημόσια συζήτηση, η φορολογία σε σχέση με τις θέσεις εργασίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο ερώτημα τι χρειάζεται η ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική κοινωνία, φόρους ή δουλειές, η απάντηση είναι προφανώς υπέρ της εργασίας.

Και όμως και ο νέος χρόνος που μπήκε, φορτωμένος με φόρους και υποχρεώσεις είναι.

Όσο και αν η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται το προφανές. Ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τώρα… τον λογαριασμό των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, και τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τώρα.

Έτσι, έχουμε και λέμε: Μέχρι και 20% αυξάνεται ο λογαριασμός των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Αυτό συμβαίνει καθώς έχει αλλάξει άρδην η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με την κατάργηση της αφαίρεσης των ποσών που καταβλήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Μάλιστα κατ′ εξαίρεση και ειδικά για το 2018,ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται κανονικά χωρίς την έκπτωση του 15%.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του μήνα που ήδη διανύουμε, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους ασφαλισμένους -εκτός απροόπτου- προς τα μέσα Φεβρουαρίου και θα πρέπει να πληρωθούν τέλος του μήνα, θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει τον νέο τρόπο υπολογισμού και τις αυξήσεις.

«Οι φόροι αφαιρούν εισόδημα, δυνατότητα κατανάλωσης και σε βάζει σε μια συνεχή δίνη που είναι αδύνατον να ξεφύγεις, καθώς και σε μια κλειστή διαδικασία που σε εξαναγκάζει να μη σκέφτεσαι παραγωγικά. Οι δουλειές είναι μια αλυσίδα που οδηγεί τη κοινωνία προς τα πάνω, δημιουργώντας εισόδημα, επιτρέποντας τη παραγωγική σκέψη και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μας», επεσήμανε στην ανάλυσή του τις προάλλες γνωστός οικονομολόγος.

Και η αναφορά στους φόρους, προσδιορίζει το σύνολο της φορολογίας, ανεξάρτητα από το εύρος, τη στόχευση και τον τρόπο επιβολής τους. Οι άμεσοι φόροι αφαιρούν άμεσα εισόδημα, και οι έμμεσοι αφαιρούν πάλι εισόδημα λόγω των αυξημένων τιμών, μειώνοντας δραστικά το διαθέσιμο των νοικοκυριών, όπερ σημαίνει σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής, χωρίς την ίδια στιγμή το κράτος να κερδίζει πόντους ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Δημιουργούν προϋποθέσεις βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και απάλειψης της κοινωνικής καχεξίας που είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης.

Για να δημιουργηθούν ωστόσο αυτές οι νέες θέσεις εργασίας, αυστηρή προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος, φιλικού προς την απασχόληση. Και αυτό προς το παρόν παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου