Οι προκλήσεις του 2018

οι-προκλήσεις-του-2018-176535

Η ζωή πάντα είναι απρόβλεπτη και πάντα έχει χαρμολύπες. Αν ωστόσο σταθούμε στην αισιόδοξη πλευρά της, ενδεχομένως το 2018 να είναι καλύτερο.

Είναι προφανές ότι την ανατολή του 2018 συνοδεύουν οι ευχές όλων μας για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία κατά πρώτον. Κατά δεύτερον, ασφαλώς εξίσου σημαντικές είναι οι ευχές που αφορούν στο μέλλον της χώρας, που από το 2010 μέχρι σήμερα στροβιλίζεται μεταξύ μνημονίων, αναζητώντας βηματισμό εξόδου από την κρίση.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. Όπερ σημαίνει ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε, αν αποδεχτούμε αυτή τη συλλογιστική, θα είναι μία χρονιά ορόσημο.

Ίσως η πιο σημαντική των τελευταίων 10 ετών, αφού θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία νέα πορεία. Πρακτικά και όχι λεκτικά και σε επίπεδο ευχών. Για αυτό και απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός για τη βελτίωση της θέσης της χώρας, όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε όλους τους τομείς που άπτονται και αφορούν στη λειτουργία του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Καλύτερη πορεία στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον κοινωνικό τομέα, στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στη δικαιοσύνη, στον τομέα της ασφάλειας, στην εξωτερική μας πολιτική.

Μέρα που είναι ωστόσο καλό να κρατήσουμε στο ακέραιο την αισιοδοξία μας, για να έχουμε και στη συνέχεια δικαίωμα στο όνειρο για μία καλύτερη χρονιά. Ακόμη και αν αυτή, όπως και οι προηγούμενες, σκιάζεται από μέτρα και ρυθμίσεις που δυσκολεύουν τη ζωή μας, περιορίζουν τα θέλω μας και μας υποχρεώνουν σε επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων και στόχων.

Η διττή αυτή εικόνα, της αισιοδοξίας από τη μία και των διάφορων δυσκολιών, μεγαλύτερων και μικρότερων του περασμένου έτους, καθώς και των δύσκολων στιγμών που αναμένεται να έρθουν από την άλλη, ενδεχομένως να αποτυπώνει και την ίδια τη μαγεία της ζωής.

Διότι, η ζωή πάντα είναι απρόβλεπτη και πάντα έχει χαρμολύπες. Αν ωστόσο σταθούμε στην αισιόδοξη πλευρά της, ενδεχομένως το 2018 να είναι καλύτερο. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από ευχή. Είναι ανάγκη.

Είναι αυτό που εκφράζει τα θέλω μας και συγχρόνως την ευχή μας να ζήσουμε μετά από την περιπέτεια οκτώ χρόνων, την ημέρα που θα φέρει πίσω το χαμόγελο στους Έλληνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου