Οι τροπολογίες που ξεχάστηκαν

οι-τροπολογίες-που-ξεχάστηκαν-179886

Το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην θέρμανση έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς πλέον σε προτεραιότητα βρίσκονται οι αριθμοί και η πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών όρων για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα

Tο 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διέθεσε συνολικά 210 εκατομμύρια ευρώ. Τότε οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος διαμαρτύρονταν και κατέθεταν τροπολογίες για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος το ποσό που δίνουν είναι μόλις 47 εκατομμύρια ευρώ και ενώ έχουμε ήδη μπει για τα καλά στον χειμώνα, μόλις χθες εκδόθηκε τελικά η υπουργική απόφαση για το πετσοκομμένο επίδομα θέρμανσης.

Και όμως το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης. Για αυτό όπως διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανέναν φόρο.

Όσο επιβάλλονται οι ειδικοί φόροι, τόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης θα μειώνεται και ολοένα και λιγότερες οικογένειες θα απολαμβάνουν τη ζεστασιά, που κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.

Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου , κάθε χρόνο οδηγεί τα νοικοκυριά από τη μία να μειώνουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και από την άλλη σε πολλές περιπτώσεις να καίνε ότι βρούνε για να μπορέσουν να ζεσταθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ρύπανση της ατμόσφαιρας αφενός και αφετέρου την καταστροφή των δασών τα οποία σχεδόν «νεκρώνουν» κάθε χρόνο τέτοια εποχή από την λαθροϋλοτομία.

Όλα τα παραπάνω, μέχρι πριν από τρία χρόνια αποτελούσαν την πάγια επιχειρηματολογία των σημερινών Κυβερνώντων στις άπειρες τροπολογίες που είχαν καταθέσει ζητώντας κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σήμερα όλα αυτά έχουν ξεχαστεί. Το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην θέρμανση έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς πλέον σε προτεραιότητα βρίσκονται οι αριθμοί και η πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών όρων για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα.

Σε ότι αφορά στην κυβερνητική δικαιολογία που αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων αυτή είναι απλά, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» εφόσον υπάρχει ήδη το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια.

Ο χειμώνας και η εμφανής αδυναμία σε πολλά νοικοκυριά να εξασφαλίσουν θέρμανση, κάνει επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής επιδότησης της θέρμανσης. Άλλωστε μια τέτοια αλλαγή θα έχει άμεσες ευεργετικές επιπτώσεις στην προστασία της υγείας του πληθυσμού και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα οι πολίτες σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές θα ωφεληθούν πολλαπλά λόγω των βαρύτατων καιρικών φαινομένων που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν. Σε κάθε περίπτωση η αναπλήρωση της περικοπής των κονδυλίων δεν θα ξεπεράσει το 5% του πλεονάσματος που πήγε στο κοινωνικό μέρισμα», ανέφερε μόλις πριν λίγες μέρες η ομοσπονδία πρατηριούχων. Δεν εισακούστηκε.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται λίγο πιο κάτω από το 1 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή ως και 5 λεπτά ψηλότερα από πέρσι. Το 2018 φέρνει νέες ανατιμήσεις, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα είναι ως και 17% μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, σπάζοντας το φράγμα των 60 δολαρίων. Δεν θέλουμε να προβλέψουμε τι πρόκειται να γίνει, ειδικά για νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου