Οι μάσκες έπεσαν

οι-μάσκες-έπεσαν-185585

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα γευτούν ακόμη μία ψυχρολουσία, αφού θα εισπράξουν «τρεις και εξήντα» ελέω των συμφωνιών κυβέρνησης και δανειστών

Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της. Ούτε ασφαλώς μπορεί να κοροϊδέψει άλλη μία φορά τους συνταξιούχους.

Από 1ης Ιανουαρίου του 2018 όσοι ελάμβαναν το ΕΚΑΣ… ή όσοι θα το δικαιούνται από εδώ και πέρα, καλό θα είναι να ξεχάσουν τα χρήματα που ελάμβαναν διότι και με υπουργική απόφαση το «τσεκούρι» που πέφτει είναι μεγάλο.

Με τους υπολογισμούς που έγιναν, εκτιμάται πως το 90% των δικαιούχων θα λαμβάνει περίπου 35 ευρώ. Κάτι λιγότερο δηλαδή και από φιλοδώρημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε όχι γιατί υποσχέθηκε να κόψει το ΕΚΑΣ και να τηρήσει το Μνημόνιο που υπέγραψε, αλλά γιατί έλεγε στους συνταξιούχους “μη φοβάστε, δεν θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο, εμείς έχουμε έτοιμο παράλληλο πρόγραμμα και αυτό θα εφαρμόσουμε”.

Αντί αυτού, το ΕΚΑΣ πετσοκόβεται, όπως επίσης περιορίζονται στο ελάχιστο και οι δικαιούχοι. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και μέχρι πριν από λίγες μέρες, υπήρχαν βουλευτές αλλά και υπουργοί που επέμεναν ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες περικοπές.

Τελικά, τώρα τους ζητάνε … και τα ρέστα. Δεν ξέρω τι μπορεί να μηχανεύονται αυτή τη φορά οι κυβερνώντες προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όταν θα αρχίσουν να εκφράζονται οι έντονες αντιδράσεις από τους συνταξιούχους που θα σπεύδουν στα ΑΤΜ για να εισπράξουν ψίχουλα, όμως η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα γευτούν ακόμη μία ψυχρολουσία, αφού θα εισπράξουν «τρεις και εξήντα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, σε κατάσταση φτωχοποίησης έχουν περιέλθει 8 στους 10 συνταξιούχους, ενώ οι επερχόμενες παρεμβάσεις στις συντάξεις, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές περικοπές που έχουν ήδη γίνει, θα εκτοξεύσουν τη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων στο 70%. Συνολικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ έως 31/12/2016 και κάθε μήνα από 1/1/2017, αφαιρούνται 848 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ οι επικουρικές συντάξεις, έχουν συρρικνωθεί δραματικά, καθώς οι 7 διαδοχικές μειώσεις που έχουν επιβληθεί, αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Το κύκνειο άσμα των συνταξιούχων είναι ΕΔΩ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου