Δεν είναι όλοι κακοπληρωτές

δεν-είναι-όλοι-κακοπληρωτές-186982

Είναι πράγματι θλιβερό να ακούει κανείς διά τηλεοράσεως έναν υπουργό να υπερθεματίζει υπέρ μίας τέτοιας διαδικασίας, χωρίς να αισθάνεται καν την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, για αυτό που προεκλογικά έταζε και δεν τηρεί στο ελάχιστο

Mπορεί η κυβέρνηση, να έχει εφεύρει τον όρο «στρατηγικοί κακοπληρωτές», για να δικαιολογήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές με τα φοροχαράτσια, την επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το γέμισμα των δημοσίων ταμείων, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Χιλιάδες άνθρωποι που χρωστούν στις τράπεζες και στα δημόσια ταμεία, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους λόγω των χαμηλών μισθών και των άγριων περικοπών στις συντάξεις.

Μέχρι χθες και προχθές ήταν «νοικοκυραίοι», αλλά τώρα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, χωρίς επιχειρήσεις, χωρίς σπίτι. Και αυτοί προφανώς δεν είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ώστε να τους επικαλείται η κάθε κυβέρνηση, ή ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης -καλή ώρα σαν τον κ. Στ. Κοντονή-, για να τηρήσει πιστά τις συμφωνίες με τους δανειστές.

Και όσο και αν επιμένουν να υποστηρίζουν πως πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονται, γίνονται και παραγίνονται. Υπάρχουν οφειλέτες που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν εγκαίρως να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Υπάρχουν άλλοι τόσοι που οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. Όλοι αυτοί ανά πάσα στιγμή, επειδή οι τράπεζες έχουν σφίξει τα λουριά και επειδή πιέζουν οι δανειστές ανά πάσα στιγμή, μπορεί να βρεθούν χωρίς κεραμίδι.

Μόλις προχθές ένας συντοπίτης κινδύνεψε να χάσει όχι κάποιο σπίτι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αλλά μία προσφυγική κατοικία στη Νέα Ιωνία, από αυτές που η ιστορία τους είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ύπαρξη της πόλης. Όπως ήταν συνδεδεμένη και με την ύπαρξη και την επιβίωση της πενταμελούς οικογένειας που διέμενε σ’ αυτή, και που από τη μία μέρα στην άλλη κινδύνευσε να βρεθεί στον δρόμο.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι αλήθεια θα είχε συμβεί αν ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός γινόταν. Αδυνατώ να σκεφτώ τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα βγει σε πλειστηριασμό, με δεδομένη την τροπολογία Κοντονή για τις αυτεπάγγελτες διώξεις όποιων επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία.

Είναι πράγματι θλιβερό, να ακούει κανείς διά τηλεοράσεως έναν υπουργό να υπερθεματίζει υπέρ μίας τέτοιας διαδικασίας χωρίς να αισθάνεται καν την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, για αυτό που προεκλογικά έταζε ο ίδιος και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, και τα οποία όχι μόνο δεν τήρησε αλλά κάνει ακριβώς χειρότερα.

Ο πολιτικός αντίκτυπος είναι εκκωφαντικά αρνητικός για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά και τη χθεσινή τροπολογία. Όποιος κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται, απλώς βαυκαλίζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου