Στη φυλακή… οι πρώην σύντροφοι

στη-φυλακή-οι-πρώην-σύντροφοι-188377

Το 2015 ο αντιμνημονιακός καιροσκοπισμός βόλευε, διότι επιτάχυνε την άνοδο στην εξουσία. Το ίδιο σήμερα βολεύει ο μνημονιακός καιροσκοπισμός, αφού συνδέεται άμεσα με την παραμονή στην εξουσία.

Είναι πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Προκειμένου να μη δυσαρεστηθούν οι δανειστές, που εδώ και αρκετό καιρό θέτουν θέμα πλειστηριασμών, η κυβέρνηση επιλέγει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με ομάδες πολιτών που διαμαρτύρονται. Στη φυλακή όσοι εμποδίζουν πλειστηριασμούς. Έτσι λαμβάνει τα μέτρα της για την απρόσκοπτη διενέργειά τους, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους επιμένουν σε επεισοδιακές διαμαρτυρίες.

Κόβεται ο ομφάλιος λώρος με συλλογικότητες και κινήματα που κάποτε ήταν συνοδοιπόροι, και επιλέγει να τηρήσει πιστά τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους δανειστές.

Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τις εκατοντάδες πύρινες ανακοινώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων για το θέμα των πλειστηριασμών, παίρνει στροφή 360 μοιρών και συντάσσεται πλέον με την πλευρά εκείνων που απαιτούν οι πλειστηριασμοί να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Κάπως έτσι φτάσαμε και στην τροπολογία που προβλέπει ακόμη και φυλάκιση σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Αυτεπάγγελτη δίωξη κατά όσων δηλαδή επιχειρούν να εμποδίσουν τη διενέργειά τους, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα με δεκάδες μέλη συλλογικοτήτων που συγκεντρώνονται έξω από τα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στο Βόλο -που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια– και άλλων πόλεων, όπου βλέπει κανείς να γιγαντώνεται ένα κίνημα κατά των πλειστηριασμών, και ας επιμένει η κυβέρνηση να υποστηρίζει ψευδώς πως δεν αφορά σε πρώτη κατοικία.

Την περίοδο πριν από τις εκλογές του ’15, ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του υπερασπίζονταν μια πολιτική ενάντια στη λιτότητα με πάθος. Σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί αμάσητα όχι μόνο τα μνημόνια, αλλά όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τους δανειστές.

Το 2015 ο αντιμνημονιακός καιροσκοπισμός βόλευε, διότι επιτάχυνε την άνοδο στην εξουσία. Το ίδιο σήμερα βολεύει ο μνημονιακός καιροσκοπισμός, αφού συνδέεται άμεσα με την παραμονή στην εξουσία.

Οι στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκαν λεκτικά αλλά και πρακτικά στις απαιτήσεις της κυβερνητικής διαχείρισης αφενός, και αφετέρου στις ορέξεις των δανειστών.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε αναφορές για τα μνημόνια -που θα έσβηναν ως δια μαγείας…- ούτε για την υπογραφή μέτρων σκληρών έως το 2060 με δυσθεώρητα πλεονάσματα και τώρα η «απάντηση» στις διαμαρτυρίες για τους πλειστηριασμούς, για να επισημάνουμε ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι η πιο σκληρή που έχει βιώσει ο λαός τα τελευταία χρόνια.

Όταν όμως εφαρμόζεται από ένα κόμμα που αποκαλείται Αριστερό -φραστικά…- εκεί το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και φυσικά όχι μόνο στους σαστισμένους ψηφοφόρους του, όσο στη βαθύτερη ουσία της έννοιας Αριστερά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου