Τα δύσβατα μονοπάτια της καθημερινότητας

τα-δύσβατα-μονοπάτια-της-καθημερινότ-202689

Επιπλέον επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, απαιτούνται τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με υπολογισμούς έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, προκειμένου να εξισορροπηθεί η αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και να σηκώσουμε κεφάλι.

Με βάση το στοιχείο αυτό, ο ΣΕΒ πρότεινε στην κυβέρνηση μία διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης επενδύσεων, για να μπορεί η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της κάποια στιγμή.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα εισακουστεί αυτή η πρόταση, αυτό που ξέρω είναι ότι όσο θα υφίσταται αυτή η αρνητική κατάσταση, τόσο η ψυχολογία του καθένα και της καθεμιάς θα καταρρακώνεται, και πολύ φοβάμαι ότι και αν ακόμη κάποια στιγμή βγει η χώρα στο ξέφωτο, δεν θα είναι τόσο εύκολο να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας, σε μία κοινωνία διαλυμένη, σε μία χώρα που εν πολλοίς έχει παραδώσει την κυριαρχία της και έχει παραδοθεί «στους ξένους εντολοδόχους» που αποφασίζουν για αυτή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούν οι πολιτικές που επιβάλλονται στους ίδιους τους πολίτες.

Και επειδή δεν είναι η πρώτη χρονιά αλλά η έβδομη, και βαδίζουμε ολοταχώς προς την όγδοη, με περικοπές, φοροεπιδρομές , ακρίβεια και μειωμένους μισθούς, είναι απολύτως φυσιολογικό να μη μακαρίζουμε την τύχη μας.

Όποιον ρωτάς αν πριν από δύο χρόνια την ίδια εποχή ήταν καλύτερα ή χειρότερα, θα σου πει αν όχι καλύτερα τότε τουλάχιστον πιο άνετα.

Αυτή είναι μία διαπίστωση που έχει την αφετηρία της αφενός στον ψυχολογικό τομέα, καθώς πολύς κόσμος είχε πιστέψει ότι μετά την εναλλαγή στην κυβέρνηση θα αλλάξουν πολλά, και αφετέρου στο ότι τα νοικοκυριά θα ελαφρύνονταν όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις. Αντ’ αυτού είχαμε ένα ακόμη μνημόνιο και ένα μεσοπρόθεσμο, με βαρύ λογαριασμό μέτρων… από τον οποίο δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα.

Έτσι, οι Ελληνες στενάζουν ακόμη περισσότερο στα γκισέ προκειμένου να προλάβουν να πληρώσουν -όσοι έχουν δηλαδή- δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας στο τέλος αυτού του μήνα, ΦΠΑ, και δόσεις σε ρυθμίσεις που έχουν κάνει είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, είτε δόσεις για στεγαστικά δάνεια.

Αυτό το σκηνικό αποτελεί την καθημερινότητα του νεοέλληνα και φέτος, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι δεν έχει πλέον να ελπίζει σε τίποτα, αφού η οικονομική πολιτική είναι συγκεκριμένη, τα μέτρα του νέου μνημονίου επίσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, και η νέα χρονιά έρχεται με φόρα μαζί με νέες μειώσεις στις συντάξεις -επικουρικές πρωτίστως- και βέβαια και άλλες ρυθμίσεις, που αντί να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, μας οδηγούν σε ακόμη πιο δύσβατα μονοπάτια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου