Δύο μέτρα και δύο σταθμά…

δύο-μέτρα-και-δύο-σταθμά-490298

Κατηγορούμενος κατέστη νεοπρόσφυγας Πόντιος επειδή εργαζόταν Κυριακή!

"Κατελήφθη να εργάζεται την ανωτέρω ημέρα 1η Οκτωβρίου 2006 Κυριακή, εκτελώντας τις ως άνω αναφερθείσες οικοδομικές εργασίες, μολονότι κατά την πιο άνω ημέρα (Κυριακή) απαγορεύεται στους οπαδούς κάθε θρησκείας του κράτους, κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και απασχόληση μισθωτών, στον πιο πάνω χρόνο της εβδομαδιαίας Κυριακής αναπαύσεως" αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Ο κατηγορούμενος που είναι ποντιακής καταγωγής απευθύνθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

"Πρόκειται για εξόχως αντισυνταγματική διάταξη, η οποία βάλει ευθέως κατά των ατομικών ελευθεριών και ιδίως της ανεξιθρησκίας, αλλά και του δικαιώματος στην εργασία κ.λ.π. Αλήθεια πόσοι από εμάς δε βάψαμε τα κάγκελα του σπιτιού μας την Κυριακή ή ασχοληθήκαμε με την επισκευή των σπιτιών ή άλλων εργασιών στα σπίτια μας;" επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Η παραπάνω είδηση δημοσιεύονταν χθες στα περισσότερα ειδησεογραφικά sites. Για τους περισσότερους πέρασε απαρατήρητη είμαι σίγουρη, διότι δεν είναι από τις ειδήσεις που κάνουν «θόρυβο» έτσι όπως τουλάχιστον το εννοούμε εμείς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που αντί να ψάξουμε για την πραγματική είδηση έχουν καταστεί σχολιαστές, εκτιμητές και εν πολλοίς σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφωτές της κοινής γνώμης ανάλογα με τις δικές μας απόψεις ή με αυτές που μας σερβίρει η εκάστοτε μικρή ή μεγάλη εξουσία.

Η σύλληψη ωστόσο του Πόντιου νεοπρόσφυγα φέρνει στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολλές φορές από την Πολιτεία παρόμοιες περιπτώσεις.

Για το συγκεκριμένο συμβάν φαίνεται ότι ίσχυσαν συγκεκριμένες διατάξεις και επιλήφθηκε η δικαιοσύνη προκειμένου να επιβάλλει την αντίστοιχη ποινή.

Σε άλλες όμως περιπτώσεις που ανθεί π.χ. η μαύρη εργασία ή η εργασία την Κυριακή σε εργοστάσια ακόμη και τοπικά και υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να «κρύβουν» τα Ι.Χ. τους σε διπλανά στενά, διότι δεν έχει δηλωθεί αρμοδίως η απασχόληση ημέρα αργίας… η Πολιτεία είτε τις αγνοεί, είτε κάνει τα στραβά μάτια, δείχνοντας ελαστικότητα.

Ως προς το προαναφερθέν παράδειγμα και το συμβάν με τον Πόντιο νεοπρόσφυγα μπορεί να μην υπάρχει ταύτιση, εφαρμόστηκαν όμως δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία. Τέτοιες διακρίσεις δημιουργούν πάντα κακό προηγούμενο. Ειδικά όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Πολιτεία είναι υπόλογη και κάθε φορά που εξαντλεί την αυστηρότητά της σε παρόμοιες περιπτώσεις, επιβεβαιώνει την υποκρισία… της.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου