Η φοροδιαφυγή μάς αφορά όλους

η-φοροδιαφυγή-μάς-αφορά-όλους-243850

Η φοροδιαφυγή μπορεί να είναι ένα πολυσύνθετο, πολυδιάστατο, πολυεπίπεδο και δυναμικό πρόβλημα, δεν μπορεί όμως να μην υπάρχουν λύσεις

Οι νέες αποκαλύψεις για ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται σε λίστες φοροδιαφυγής σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, έρχεται να καταδείξει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα

Η φοροδιαφυγή έχει εξελιχθεί σε ένα πολυσύνθετο, πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο ζήτημα, που όμως ροκανίζει συθέμελα την οικονομία μας και δημιουργεί επικίνδυνες ρωγμές στο ευρύτερο κοινωνικό στερέωμα. Ένα ζήτημα που καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να αγγίξει και να το αντιμετωπίσει στη ρίζα του, και το οποίο για να το αντιμετωπίσει η πολιτεία πρέπει πάνω απ’ όλα να υπάρχει βούληση, δημιουργικότητα και αποφάσεις που να αντιμετωπίζουν το «κακό» εν τη γενέσει του.

Για αυτό και το ζήτημα της φοροδιαφυγής θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, όχι μέσα από αλληλοκατηγορίες αλλά μέσα από βαθιά συζήτηση, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, διότι έχει συνέπειες σε όλους.

Χρειάζεται να εντοπιστούν οι παράγοντες που το διογκώνουν, να αξιολογηθεί ο συνολικός κίνδυνος μη φορολογικής συμμόρφωσης, να τονιστεί το πόσο καθοριστική και σημαντική είναι η ύπαρξη αναπτυγμένης φορολογικής συνείδησης, για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καταστολής και πρόληψης.

Δεν είναι δυνατόν να ακούμε διαρκώς για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής με αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ και εικονικά τιμολόγια που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα, και την ίδια στιγμή κανείς να μην τιμωρείται ή τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων να είναι από πενιχρά μέχρι μηδαμινά.

Άλλοι τέτοιες υποθέσεις τις χαρακτηρίζουν Λερναία Ύδρα, άλλοι γάγγραινα για την οικονομία και τα κρατικά ταμεία, άλλοι μάστιγα για ένα πολιτισμένο κράτος. Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Μπορεί να είναι ένα δυναμικό πρόβλημα, δεν μπορεί όμως να μην υπάρχουν λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα να θεσπιστεί ένα πλαίσιο το οποίο πράγματι θα θέσει κόκκινες γραμμές, ώστε εκτός από τα γνωστά «μικρά ψάρια» που πιάνονται στην τσιμπίδα, να αντιμετωπιστούν εκείνοι που συνειδητά εξαπατούν το κράτος και φοροδιαφεύγουν με εκατομμύρια ευρώ, στερώντας από τα δημόσια ταμεία πολύτιμα έσοδα.

Οι αποφάσεις που μέχρι σήμερα πολυδιαφημίζονται, αποτελούν μόνο ασπιρίνες. Δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος οι αποσπασματικές ρυθμίσεις. Χρειάζεται γερό δόκανο, για να αποθαρρυνθούν όσοι τόσα χρόνια απομυζούν το ελληνικό κράτος και επιμένουν να λειτουργούν σε βάρος του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου