Ας βάλουν… διόδια στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

ας-βάλουν-διόδια-στις-ανεκπλήρωτες-υ-248267

Από το «βήμα» της ΕΡΤ, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε ότι έρχονται αλλαγές στο σύστημα πληρωμής διοδίων και έτσι θα μπορεί ο πολίτης από το e-banking ή μέσω κινητού, να μη στέκεται στις ουρές.

Εκτός αυτού, επανέλαβε την εξαγγελία για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της τιμής των διοδίων, καθώς πλέον ο πολίτης θα πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί χιλιομετρικά από την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο μέχρι την έξοδο, συνεπώς, όπως είπε θα μειωθούν οι τιμές στα διόδια.

Ασφαλώς και οι παραπάνω εξαγγελίες δεν συνιστούν και καμία ριζική αλλαγή. Πρόκειται για μία διεκπεραιωτικού χαρακτήρα τακτοποίηση, την οποία ωστόσο ο υπουργός έσπευσε να προπαγανδίσει δεόντως, μήπως και ξεχάσουν οι πολίτες «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τότε που η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, στήριξε το Κίνημα «Δεν πληρώνω» και έταζε ότι οι τιμές των διοδίων θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω.

Έτσι άλλωστε παραπλανήθηκαν πολλοί πολίτες, που καλή τη πίστει, έβαλαν τα στήθη τους μπροστά για να γιγαντωθεί το Κίνημα, και τώρα άλλοι εισπράττουν κλήσεις για να παραστούν σε δίκες και άλλοι πρόστιμα διότι δεν πλήρωναν τα διόδια.

Το 2011, που το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» έκανε πρεμιέρα έξω από τους σταθμούς των διοδίων, οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλούσαν τον κόσμο σε ανυπακοή. Σήμερα βρίσκονται κολλημένοι με την πλάτη στον τοίχο.

«Η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μία πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος, που θα γίνει μαζικός, είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων, και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ένα σχετικό απόσπασμα δηλώσεων του κ. Τσίπρα, που ζητούσε «να υπάρξει ένα τέλος σ’ αυτήν την αισχροκέρδεια» και προειδοποιούσε ότι «αν φτάσουμε στο σημείο να κάτσουν στο σκαμνί πολίτες, η αντίδραση θα είναι ακόμη μαζικότερη».

Σε δύο μήνες αποχαιρετούμε το 2017, η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας 2,5 χρόνια, και στον συγκεκριμένο τομέα μόνο δεσμεύσεις μοιράζονται αφειδώς.

Το τελευταίο αφήγημα ήταν περί εφαρμογής αναλογικών διοδίων. Χθες προστέθηκε και η ηλεκτρονική πληρωμή. Μέχρι όμως να πάρουν σάρκα και οστά αυτά -αν πάρουν- οι χρήστες της Εθνικής Οδού θα ψάχνουν να βρούνε τρόπους να αποφύγουν το υψηλό κόστος μετακίνησης, και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα στους επαρχιακούς και περιφερειακούς δρόμους.

Αφού δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ας βάλουν τουλάχιστον διόδια στις εξαγγελίες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου