Ενα βήμα πριν το κώμα

ενα-βήμα-πριν-το-κώμα-262347

Αυτό που προέχει για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε όλη την επικράτεια, είναι ο επανασχεδιασμός που θα ιεραρχεί αλλά και θα προγραμματίζει μια αναπτυξιακή πορεία για τα επόμενα 20 χρόνια

Η έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΒΕΜ, και στην οποία καταγράφεται σταθερά ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα άδικα φορολογικά μέτρα, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους πως ο δρόμος θα είναι πολύ ανηφορικός και μακρύς ακόμη μέχρι τελικά να επιστρέψει η κανονικότητα.

Αυτό που προέχει για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε όλη την επικράτεια, είναι ο επανασχεδιασμός που θα ιεραρχεί αλλά και θα προγραμματίζει μια αναπτυξιακή πορεία για τα επόμενα 20 χρόνια. Στο ίδιο βέβαια ομονοούν όλοι.

«Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά έχουμε και απαιτήσεις από μια συντονισμένη πολιτεία, ώστε να αντιμετωπιστούμε ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Οι μικρομεσαίοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, διότι είναι η μοναδική λύση ώστε να μειωθεί η ανεργία», υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ως προς αυτό.

Έχουν καταθέσει μάλιστα πάμπολλες φορές προτάσεις προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και της ελάφρυνσης της φορολογίας, στις οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναδιοργάνωση εκ βάθρων της φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, με καθορισμό ακόμη και συγκεκριμένου ποσού φόρου, ανάλογα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης.

Ζητούν επίσης κατά προτεραιότητα να ισχύσει η κατάργηση των επαναληπτικών και εξαναγκαστικού στην ουσία χαρακτήρα περαιώσεων, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά επιβάλλουν διπλή φορολόγηση των εισοδημάτων των μικροεπιχειρηματιών και τελικά λειτουργούν ως «πέπλο καπνού» για να συνεχίζεται η μεγάλη φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες θεωρούν χτύπημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων στη fast track διαδικασία που προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τους μικροοφειλέτες.

Οσο πιο «σκληρός» γίνεται ο νόμος τόσο πιο «εύθραυστη» κρίνεται η επιτυχία του, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν ποντάρει τη σωτηρία τους στη ρύθμιση, βλέπουν όμως πως οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που ουσιαστικά η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων επαγγελματοβιοτεχνών μένει εκτός.

Ετσι η «καμπάνα» συνεχίζει να χτυπάει για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση σύμφωνα με τους παραγωγικοί φορείς.

Κατά τα λεγόμενά τους, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Με αυτά τα δεδομένα, πολλές από τις εγκλωβισμένες σήμερα επιχειρήσεις θα βρεθούν το επόμενο διάστημα αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους. Αν σε αυτό προστεθούν και τα συσσωρευμένα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συνειδητοποιεί κανείς πως η «περήφανη ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις, βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κώμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου