ΤΟΠΙΚΑ

Οφειλέτες… με δεμένα χέρια ~ “Πόρτα” από το ΚΕΑΟ

οφειλέτες-με-δεμένα-χέρια-πόρτα-α-265195

Αδυνατούν να μεταβιβάσουν ακίνητα για να ξεχρεώσουν, επειδή δεν είναι συνεπείς στη ρύθμιση

Θέλουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις αποπληρώνοντας τα χρέη τους στο δημόσιο, μεταβιβάζοντας ή πουλώντας ένα ακίνητο, «τρώνε» όμως πόρτα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στον Βόλο, διότι οι εγγυήσεις που ζητούνται είναι απαγορευτικές. Με δεμένα χέρια, δεκάδες οφειλέτες ακυρώνουν συμβολαιογραφικές πράξεις και μένουν άπρακτοι, ενώ θα μπορούσαν να έχουν βγει από τον «μαυροπίνακα» των χρεωστών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες αλλά και έμποροι που έχουν οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, φεύγουν με άδεια χέρια από τα γκισέ καθώς οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της αίτησης «επαρκούς διασφάλισης» που χρειάζονται από το ΚΕΑΟ και είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι συμβολαιογραφικές διαδικασίες για την πώληση ακινήτου, είναι σχεδόν απαγορευτικές, αφού ακόμη κι αν γίνει ρύθμιση των χρεών, αν δεν είναι συνεπής έστω και ένα μήνα ο οφειλέτης, αυτομάτως δεν λαμβάνει καμία ενημερότητα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη στον ΕΦΚΑ και στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, το ΚΕΑΟ επιβάλλει τον προηγούμενο έλεγχο για την ύπαρξη ή μη «επαρκούς διασφάλισης» της οφειλής και την υποχρεωτική χορήγηση βεβαίωσης, για να λαμβάνει γνώση ο συμβολαιογράφος και να προβαίνει στη μεταβίβαση ή μη, καθώς και στην παρακράτηση μέρους του χρέους από το τίμημα. Με βάση την εγκύκλιο «αν υπάρχει οφειλή μη ρυθμισμένη, η μεταβίβαση του ακινήτου δεν είναι δυνατή δεν δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα».

Αν υπάρχει ρύθμιση, ο οφειλέτης που θέλει να εκποιήσει ένα ακίνητο για να πληρώσει τις οφειλές του, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση χορήγησης «διασφάλισης της οφειλής», προσκομίζοντας βεβαίωση οφειλής ή αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας, και από τον συμβολαιογράφο στοιχεία για την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και το συμφωνηθέν τίμημα. «Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, δίνονται βεβαιώσεις διάρκειας ενός μηνός, αλλά στην περίπτωση που το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, παρακρατείται μέρος του τιμήματος. Δηλαδή για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, πρέπει να διασφαλίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος χωρίς τίμημα όπως γονική παροχή ή δωρεά και η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη» εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ι. Κόνσουλας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στις περισσότερες ωστόσο των περιπτώσεων και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, αυτό που παρατηρείται είναι οι αιτήσεις που γίνονται για την έκδοση της «επαρκούς διασφάλισης» να απορρίπτονται, αφού οι οφειλέτες, και ρυθμίσεις να έχουν κάνει δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην ώρα τους κάθε μήνα στην πιστή τήρηση του διακανονισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου