Δεν τρώνε πλέον σκουπίδια αλλά… ούτε και κουτόχορτο

δεν-τρώνε-πλέον-σκουπίδια-αλλά-ούτε-265396

Τα όσα υποστήριξε χθες η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά ότι «το 2014 υπήρχαν άνθρωποι που υπέφεραν για να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους» και πως «είναι επιτυχία που ο κόσμος δεν τρώει από τα σκουπίδια πια, τουλάχιστον οι Έλληνες ζουν τώρα αξιοπρεπώς, φέραμε την ανάπτυξη» είναι ανάξια λόγου.

Δεν αντέχουν καν σε κριτική. Επειδή ωστόσο πληθαίνουν τα κρούσματα εκείνων που πραγματικά πιστεύουν πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, είναι απορίας άξιο πώς μπορούν να βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη και να υποστηρίζουν παρόμοιες απόψεις, όταν έξω ένα μεγάλο κομμάτι του λαού υποφέρει και ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς στοιχεία είχε κατά νου η κ. Κουντουρά για να υποστηρίξει πως ήρθε η ανάπτυξη που εμείς οι υπόλοιποι δεν βλέπουμε, σίγουρα πάντως τα όσα είπε δικαίως προκάλεσαν αντιδράσεις. «Χτύπησαν» ευαίσθητες χορδές σε όσους ξέρουν τι θα πει φτώχεια, τη ζούνε κάθε μέρα στο πετσί τους και κάνουν τη νύχτα μέρα προκειμένου να βρούνε διέξοδο στα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν ξέρω αν φτωχός ορίζεται μόνο εκείνος που ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει, σίγουρα πάντως οι πένητες, οι αναξιοπαθούντες και οι οικονομικά ευάλωτοι σε αυτή τη χώρα είναι πολύ περισσότεροι από όσους θέλει να πιστεύει η υπουργός Τουρισμού.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει πως, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση σήμερα με ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, η χώρα έχει περάσει τον κάβο και διαβιεί μέρες ανάπτυξης, ήταν τουλάχιστον ατυχές. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στον τομέα αυτό εμφανίζεται πιο συγκρατημένος σε σχέση με την κ. Κουντουρά, και όποιον σαν την υπουργό Τουρισμού επιχειρεί να παρουσιάσει το «άσπρο μαύρο» υποστηρίζοντας ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας.

Η κυβέρνηση έχει εθιστεί στο να παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα. Αρέσκεται να εξωραΐζει την κατάσταση ενώ τα προβλήματα όχι απλά παραμένουν, αλλά λειτουργούν σωρευτικά εις βάρος των περισσοτέρων.

Μέσα όμως από το ανέξοδο ευχολόγιο περί ανάπτυξης, δεν στηρίζονται οι αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ούτε λύνονται τα προβλήματα των πολιτών.

Αυτό που διαφημίζει η κυβέρνηση ως επόμενη μέρα, αργεί πολύ ακόμη, και μέχρι να έρθει καλό θα είναι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι πιο προσεκτικά στις εκτιμήσεις τους. Ας συνειδητοποιήσουν πλέον ότι, εκτός από ότι εκτίθενται οι ίδιοι με τις ανακρίβειες που εκστομίζουν, προκαλούν και το κοινό αίσθημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου