Γραφειοκρατία και πολυνομία

γραφειοκρατία-και-πολυνομία-265932

Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπάρχουν εγκύκλιοι που μέχρι να φτάσουν στις υπηρεσίες πρέπει πρώτα να περάσει μήνας

Το έχουμε άραγε σκεφτεί ποτέ πόσο δύσκολο και πόσο ψυχοφθόρο είναι για ανθρώπους που ψάχνουν να βρούνε το δίκιο τους ή που αναζητούν στην πολυνομία της σύγχρονης Ελλάδας τη διάταξη που μπορούν να κάνουν χρήση ώστε να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημά τους;

Γολγοθάς, και αυτό διότι υπάρχει ένα θηριώδες νομοθετικό πλαίσιο. Τέσσερις μήνες παλεύει ντόπιος επιχειρηματίας για να εκδώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες για να λειτουργήσει την επιχείρησή του, κι ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Τα τελευταία 30 χρόνια ψηφίστηκαν 4.000 νόμοι και πλέον και πάνω από 110.000 υπουργικές αποφάσεις. Πως να ξέρει κάποιος τι ισχύει; Ακόμη και οι ίδιοι οι δικαστές, όπως διάβαζα σε ένα σχετικό ρεπορτάζ, παλεύουν πολλές φορές με αυτό το τέρας της πολυνομίας. Πόσο μάλλον ο πολίτης.

Και δεν είναι μόνο οι υπουργικές αποφάσεις και οι νόμοι. Είναι και οι εγκύκλιοι που έχουν προστεθεί σε αυτό το «χαρτοβασίλειο» του δημοσίου, οι οποίες εκδίδονται υποτίθεται για να αποσαφηνίσουν ορισμένα πράγματα, να διαφωτίσουν τους πολίτες, όμως τις περισσότερες φορές προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιχειρούν να λύσουν.

Διότι στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπάρχουν εγκύκλιοι που μέχρι να φτάσουν στις υπηρεσίες πρέπει πρώτα να περάσει μήνας, και από την άλλη ακόμη και αυτές οι υπουργικές αποφάσεις είναι τόσο ασαφείς πολλές φορές που χρειάζονται τρείς και τέσσερις ερμηνευτικές αποφάσεις στην πορεία ώστε να αρχίζουν να εφαρμόζονται.

Όταν βέβαια πρόκειται για μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα δεν ισχύει το ίδιο. Τη μία μέρα ψηφίζεται μία ρύθμιση και την επομένη έχει εκδοθεί η εγκύκλιος και αυτομάτως εφαρμόζεται. Εκεί το κράτος πρέπει να μαζέψει χρήματα, όπερ σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης και αβελτηρίας. Αν όμως αφορά σε ζητήματα ανακούφισης των πολιτών… τα πράγματα αλλάζουν.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του νομικού συστήματος και του δημοσίου γενικότερα. Το έχουν επισημάνει πριν από εμάς άλλοι πολλοί, μέχρι σήμερα όμως, εκτός από αποσπασματικές πρωτοβουλίες και μεμονωμένες ρυθμίσεις, η γενική εικόνα παραμένει απογοητευτική.

Και όσο το τέρας της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας δεν αντιμετωπίζεται, δύσκολα θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω στα πιο δύσκολα.

Εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία από άλλες χώρες υπάρχει, δεν έχει όμως μέχρι σήμερα υιοθετηθεί στον βαθμό που θα επέτρεπε να αισιοδοξούμε ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε δαμάσει το «τέρας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου