Η δεύτερη ευκαιρία των δανειοληπτών

η-δεύτερη-ευκαιρία-των-δανειοληπτών-268732

Η ρύθμιση έρχεται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση χωρίς ευθύνη του ΟΑΕΔ, ο οποίος, μετά την κατάργηση του ΟΕΚ ελέω μνημονιακών δεσμεύσεων, κλήθηκε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» σε έναν τομέα άγνωστο

Είναι γεγονός πως αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ η νέα ρύθμιση που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή για να έχουν παραχωρητήρια για την εργατική τους κατοικία.

Μία ρύθμιση που έρχεται φυσικά με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση χωρίς ευθύνη του ΟΑΕΔ, ο οποίος, μετά την κατάργηση του ΟΕΚ ελέω μνημονιακών δεσμεύσεων, κλήθηκε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» σε έναν τομέα άγνωστο.

Αρκετά χρόνια τώρα -και έχουν δίκιο να το επισημαίνουν αυτό τα στελέχη του ΟΑΕΔ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας που κλήθηκαν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση- χιλιάδες οικιστές βρίσκονταν επί ξύλου κρεμάμενοι.

Αλλοι διότι είχαν τη δυνατότητα, αλλά οι τιμές αποπληρωμής των δανείων ήταν «φαρμάκι», με αποτέλεσμα να μην τον αποτολμούν, και άλλοι διότι πράγματι δεν είχαν τη δυνατότητα ελέω και της κρίσης τα τελευταία χρόνια να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Στη δυσχέρεια επίλυσης του προβλήματος συνέτεινε και η κατάργηση του ΟΕΚ και φτάσαμε στο 2017, ώστε να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις που επιτέλους θέτουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, τις οποίες ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μπορεί αντίστοιχα να κάνουν χρήση οι δανειολήπτες, για να μπορέσουν είτε να αποπληρώσουν εξ ολοκλήρου τα δάνειά τους και να είναι κάτοχοι των σπιτιών τους, είτε να μπούνε σε μία σειρά και να προγραμματίσουν τη σταδιακή εξόφληση των χρεών τους.

Δεν είναι τυχαίο πως η χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας έσφυζε από κόσμο που έσπευσε στο Εργατικό Κέντρο για να ενημερωθεί για τα νέα μέτρα διευκόλυνσης, τα οποί αποφάσισε και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.

Βλέποντας μάλιστα κανείς το ακροατήριο, συνειδητοποιούσε την απόγνωση στα μάτια αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι της εργατιάς, άνεργοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, δηλαδή οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και που η κρίση τους έχει προσθέσει ακόμη περισσότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα ουσιώδη.

Τους δίνεται τώρα μία ευκαιρία να μπορέσουν να βγούνε από την άτυπη «ομηρία» στην οποία βρίσκονταν επί χρόνια, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα και κάνοντας ευνοϊκότερους διακανονισμούς ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες το αμέσως επόμενο διάστημα, και ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία του ΟΑΕΔ από τη ρύθμιση θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της απασχόλησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου